Національний кешбек: як працює система, що у ній не так та чи стягуватимуть податок з нарахованої суми

86
0
SHARE

Що таке програма Національний кешбек, яка обіцяє повернення 10% вартості вітчизняних товарів, як у ній зареєструватись та чи треба сплачувати податки за отримані виплати
Що варто знати про програму « Національний кешбек », як до неї приєднатись та чому отримана сума кешбеку може бути суттєво нижчою, аніж обіцяних 10%
Що таке програма « Національний кешбек »
« Національний кешбек » – це урядова програма підтримки українських виробників, у рамках якої покупцям обіцяють 10% від вартості товарів, вироблених в Україні. Щоправда, кешбек нараховуватимуть не на абсолютно усі українські товари, а лише товари виробників, які доєднались до програми. І лише у тому випадку, якщо ви розраховуватиметесь за покупки банківською карткою.
2-го вересня 2024 року стартувало бета-тестування програми « Національний кешбек », яке триватиме близько місяця. Споживачі уже можуть реєструватись у цій системі. Так само у ній поступово збільшуватиметься кількість виробників та торгових мереж.
Як покупцям приєднатись до програми « Національний кешбек »
Приєднатись до програми можна через « Дію », однак для цього спочатку треба відкрити спеціальний рахунок у банку. Це вже можна зробити через мобільні додатки або відділення таких банків: Приватбанк, Sense Bank, ПУМБ, А-банк, Глобус, Укрсиббанк, Акордбанк.
Мені вдалося відкрити спеціальний рахунок через застосунок « Приват24 » лише 3 вересня. Шукати нічого не треба – достатньо лише натиснути на картку « Зроблено в Україні », яка винесена на головну сторінку. Однак оформити рахунок у кілька кліків не вийшло – сервер не відповідав, ймовірно через велику кількість запитів. Тому довелось повторювати спробу з періодичністю у 10-15 хвилин.
Тут, до слова, треба дати згоду на передачу даних про транзакції при купівлі товарів з вибраних карток, якими плануєте розраховуватись за покупки.
Як тільки віртуальна картка з’явилась у додатку банку, треба оновити Дію – вона автоматично підтягне вашу картку. Далі у « Дії » треба обрати послугу « Національний кешбек » та активувати картку, на яку нараховуватимуть кешбек. Все максимально просто. Але на цьому « простота » системи наразі вичерпується.
Як дізнатись перелік торгових мереж і товарів, на які нараховуватимуть кешбек
Логічно, що кожному покупцю хочеться дізнатись перелік торгових мереж/магазинів, за покупки у яких нараховуватимуть кешбек, а також перелік товарів. Дія скеровує на сайт « Зроблено в Україні », де ці переліки можна завантажити у формі таблиці. І це максимально незручно, особливо якщо намагатись подивись переліки з телефону.

Continue reading...