Перестановка в уряді Шмигаля: навіщо змінили пів кабміну?

106
0
SHARE

В Україні відбулися масштабні кадрові ротації в уряді. Верховна Рада звільнила, а потім призначила загалом половину міністрів в уряді Дениса Шмигаля. Що означають такі поспішні зміни у виконавчій владі під час війни?
Про велике кадрове перезавантаження влади президент України Володимир Зеленський заявляв ще на початку цього року. Реалізувати його вдалося лише на початку вересня. На пресконференції 27 серпня Зеленський заявив, що обговорює із прем’єр-міністром Денисом Шмигалем можливі зміни в уряді, а вже З вересня міністри та віцепрем’єрки з уряду Дениса Шмигаля раптово, один за одним, почали подавати заяви про відставку. Наступного дня більшість з них була звільнена Верховною Радою. У четвер, 5 вересня, депутати ще звільнили міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу та віцепрем’єрку та міністерку реінтеграції Ірину Верещук і проголосували за призначення нових міністрів.Старі обличчя на нових посадах
Однак годі шукати нових обличь, яких би винесло на поверхню таке перезавантаження виконавчої влади. Частково відбувся своєрідний обмін кадрами між Офісом президента (ОП) та Кабінетом міністрів. Так, Ірина Верещук тепер обійматиме посаду заступниці керівника ОП. Колишній заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга натомість очолив міністерство закордонних справ України, ще два заступники керівника ОП – Олексій Кулеба та Микола Точицький – теж перейшли до уряду: перший став віцепрем’єр-міністром з відновлення України та очільником міністерства розвитку громад і територій, другий – міністром культури та стратегічних комунікацій.
Віцепрем’єр-міністеркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та міністром юстиції призначили Ольгу Стефанішину, міністерство у справах ветеранів очолить Наталія Калмикова, яка була заступницею міністра оборони України, а міністерство аграрної політики і продовольства – Віталій Коваль, який обіймав посаду голови Фонду державного майна України. Міністром молоді та спорту буде Матвій Бідний, який до цього тимчасово виконував обов’язки міністра, міністром захисту довкілля та природних ресурсів призначили Світлану Гринчук, яка була заступницею міністра енергетики.

Continue reading...