Новації від Верховної ради: як каратимуть за несплату аліментів

302
0
SHARE

Парламент ухвалив закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання. За відповідний…
Парламент ухвалив закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання. За відповідний законопроект № 8296 проголосували 230 народних депутатів, повідомляє портал Верховної Ради.
На попередньому засіданні депутати розглянули 54 правки зі 138.
Законом удосконалено механізм забезпечення конституційного права дітей на достатній життєвий рівень та покращення матеріального забезпечення дітей у випадках, якщо батьки не дійшли згоди щодо способу утримання дітей і такий спосіб утримання дітей вирішується судом.
Збільшений розмір аліментів
За новим законом, мінімальний розмір аліментів збільшено до прожиткового мінімуму (1777 грн з 1 липня). До цього, за законодавством, суд не міг встановити розмір аліментів менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, тож виходило, що на дитину до 6 років мінімальний розмір аліментів становив 746 грн на місяць, на дитину від 6 років – 930 грн.
« Якщо аліменти не сплачуються протягом року, то їхня сума автоматично збільшується на 20%, якщо протягом двох років – на 30% », – пояснював у парламенті міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє « Главком ». Якщо ж аліменти не сплачуються більше трьох років, сума виплат збільшується на 50%.
Дитина боржника з аліментів виїжджає за кордон без його згоди
Рада затвердила нові правила виїзду дитини за кордон.
Той із батьків, з ким після розлучення залишилася дитина, сам вирішує питання про її виїзд за кордон на термін не більше місяця.
Якщо дитина виїжджає за кордон більше ніж на місяць, той з батьків, з ким живе дитина, також може не отримувати дозвіл – якщо інший з батьків заборгував аліменти більше ніж за чотири місяці.
Тому, з ким дитина не живе, для вивезення її за кордон потрібна нотаріально завірена згода другого з батьків.

Continue reading...