Як Чехія мобілізувала Захід придбати снаряди для ЗСУ

126
0
SHARE

Чеська Республіка організувала придбання 800 тисяч артилерійських снарядів для України. Ініціативу підтримало близько 20 країн, зокрема й Німеччина.
Чехії вдалося домогтися підтримки з боку партнерів своєї ініціативи щодо закупівлі сотень тисяч одиниць артилерійських боєприпасів для України. Це має допомогти Україні в її протидії збройній агресії Росії, доки потужності європейських та українських збройових заводів не зростуть настільки, щоб забезпечити потреби Сил оборони України в боєприпасах. Ще торік ЄС пообіцяв поставити Україні один мільйон боєприпасів до кінця 2023 року, але й досі не виконав цього зобов’язання в повному обсязі.
Чеська ініціатива з придбання боєприпасів для України офіційно стартувала 20 лютого 2024 року на Мюнхенській конференції з безпеки, де президент Чехії Петр Павел, який раніше був головою Військового комітету Північноатлантичного альянсу (НАТО), пояснив, що Україна терміново потребує артилерійських та інших боєприпасів – і що Чехія знає, де їх можна дістати. « Ми змогли знайти півмільйона боєприпасів калібру 155 міліметрів і 300 000 боєприпасів калібру 122 міліметри », – сказав тоді Павел. Він додав, що Чеська Республіка може роздобути ці боєприпаси, але інші країни проситимуть долучитися фінансово до цієї операції.
Павел говорив тоді не від себе, а від імені всього чеського політикуму. « Необхідно терміново надати Україні потрібні боєприпаси, і ми повинні знайти всі можливі шляхи для цього », – одразу ж підтвердив участь чеського уряду в операції речник міністерства закордонних справ Чеської Республіки Даніель Дрейк.Щодо кампанії з закупівлі снарядів жодних офіційних подробиць немає
Наприкінці лютого до чеської ініціативи приєдналися Данія, Нідерланди та Канада, а приблизно через місяць це зробили вже двадцять країн ЄС і НАТО, включно з Німеччиною і Францію.
Чеський уряд офіційно не розголошує деталей кампанії, головним чином для того, щоб перешкодити Росії купувати боєприпаси в країнах, де Кремль також має вплив і контакти.

Continue reading...