Операції "Факел" і "Кліваж": як СРСР проводив секретні ядерні вибухи на території України

67
0
SHARE

В 1970-х роках влада СРСР приховувала від населення у Харківській та Донецькій областях, що провела підземні ядерні вибухи, і не попередила про наслідки для екології та мешканців після проведення таки…
В 1970-х роках влада СРСР приховувала від населення у Харківській та Донецькій областях, що провела підземні ядерні вибухи, і не попередила про наслідки для екології та мешканців після проведення таких « експериментів ».
Катастрофа на Чорнобильській АЕС у 1986 році була не єдиною, що сталася на території України за часів радянської окупації. Протягом тривалого часу радянська влада проводила таємні ядерні вибухи, а наслідки цих експериментів були під грифом « цілком таємно » протягом десятиліть, йдеться у відео YouTube-канал « Історії на ніч ».
Авторка каналу розповідає про два раніше невідомі експерименти СРСР з використання ядерних бомб на території Харківської та Донецької областей у 1970-хх роках. Радянська влада вважала, що здатна використовувати атомні вибухи для власного видобування копалин, однак наслідки непродуманих дій мали багаторічні наслідки для екології та людей.Операція « Факел » у Харківській області (липень 1972 року)
Вперше СРСР здійснив ядерний підземний вибух у селищі Хрестище Харківської області. За чотири роки до того, біля населеного пункту виявили велике газоконденсатне родовище, запаси оцінили у 700 млрд м³ природнього газу. Почалася активна робота з розробки родовища, а до початку 1971 року там було 17 активних свердловин.
На початку липня стався викид конденсату тиском у понад 400 атмосфер через погане цементування на глибині до 20 метрів. Газ почав розсіюватися на велику площу, а місцевих попросили не вмикати світло та не розпалювати печі, щоб не спричинити вибух іскрою. Потім інженери вирішили підпалити газ, через що над поверхнею здійнявся стовп вогню на кілька десятків метрів у повітря. Сама пожежа тривала понад рік.
Провідні інженери у Москві вирішити піти на крайні заходи — підірвати ядерну бомбу з метою загасили полум’я.

Continue reading...