Мобілізація в Україні потребує змін: чому на Заході не вірять у перемогу "армії дідів" і де потрібні жінки

66
0
SHARE

Які зміни у мобілізації в Україні переконають людей йти у військо. Думки експерта Романенка та військових ᐅTSN.ua(новини 1+1).
Чому посилили перевірки після концертів і що потрібно змінювати в армії.
В Україні знову напружена ситуація з мобілізацією. Представники ТЦК та СП разом з поліцією вдаються до вуличних перевірок облікових документів, що викликало чергову хвилю невдоволення.
Особливо після перевірок та затримання чоловіків у нічних клубах, спортзалах, ресторанах та на виході з концертів відомих виконавців.
Експерти кажуть, що причина з відновлення вуличних перевірок криється в тому, що велика кількість українців не оновили свої дані. Відповідно, мобілізаційні процеси дають пробуксовку.
ТСН.ua поцікавився, як зробити мобілізацію в Україні ефективною.Яких змін потребує армія?
Військові називають основні причини аби цивільні українці хотіли йти до війська.
Перше – потрібен чіткий термін служби, бо її безкінечність – нищить мотивацію служити.
Друге – мотивація захищати державу, має будуватися на мотивуванні, а не на залякуванні. Залякування і покарання – це не мотивація.
Третє – вже у війську мають бути спрощеними дозволи на переведення у інший підрозділ, бо саме це породжує і самовільне залишення частини та інші негативні явища.
Четверте – армія потребує реформ і змін, а ще адекватних командирів, які вміють чути та розуміти підлеглих, без « совковості », де командир завжди правий, а ти – ніхто.Завдання: працювати над мотивацією
Військовий експерт Ігор Романенко вважає, що потрібно більше працювати над мотивацією людей, яких мають мобілізувати до війська.
« Вочевидь, що нам потрібно робити більшу ставку на військовий рекрутинг. Має постійно тривати роз’яснювальна робота. До людей потрібно донести, що мобілізація буде продовжуватися, а військовозобов’язані, які мають бути призвані можуть отримати право обирати, де б вони хотіли нести службу. Це важливо, бо саме тут зберігається мотиваційна складова. Адже лікарі мають лікувати, ремонтники ремонтувати, а інженери будувати укріплення, а не йти на штурми ворожих позицій », – розповідає ТСН.ua Ігор Романенко, військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці та заступник керівника Генштабу (2006–2010 рр.).Ситуація на фронті вимагає додаткових сил
У той же час, експерт зауважує, що рекрутинг – лише частина від того, що нам потрібно з резервів на поточний час.
« Щоб аналізувати питання мобілізації, потрібно об’єктивно розуміти стан справ на фронті, а він, на жаль, важкий на усіх напрямках. І є величезна потреба не тільки в озброєнні та техніці. Наші підприємства оборонно-промислового комплексу закривають цю потребу лише 15-20%, а решту дають союзники, але роблять вони це не дуже швидко. Партнери спостерігають, що відбувається у нас з мобілізацією і, відповідно, розмірковують, а чи доцільно вкладати у все це кошти. Хоча ми з історією на Курщині показали, що можемо і доцільно. Але мусимо це знову доводити і розраховувати на власні сили », – зазначає військовий експерт.
Ігор Романенко зауважує, що гостра ситуація на фронті спонукає до більш рішучих дій з мобілізації. Тому не дивно, що триває перевірка документів у тих, хто відвідує концерти, ходить у спортзали або проводить час у ресторанах.Держава, як інструмент примусу
Щодо завдань з мобілізації, то генерал-лейтенант зауважує, що новий закон про мобілізацію діє більше як обліковий.
« Після того, як закон запрацював, він дав армії по 30 тисяч новобранців кожного місяця літа, а вже восени показники погіршилися. Тому зараз намагаються покращити ситуацію завдяки вуличним перевіркам. І я вважаю це абсолютно вірним.

Continue reading...