Колії роз'їхалися. Якими досягненнями та скандалами запам'ятався Балчун в "Укрзалізниці"

270
0
SHARE

Після понад року перебування на посаді голова правління « Укрзалізниці » Войцех Балчун написав заяву про звільнення.
Після понад року перебування на посаді голова правління « Укрзалізниці » Войцех Балчун написав заяву про звільнення.
ТСН.ua зібрав найцікавіші факти про його діяльність та гучні скандали щодо його роботи.
ЗВІДКИ ПРИЙШОВ БАЛЧУН ТА СКІЛЬКИ ЗАРОБЛЯВ
Навесні 2016 року на посаду керівника « Укрзалізниці » претендував 31 кандидат. Із-поміж них комітет з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств при Мінекономрозвитку обрав 45-річного поляка Войцеха Балчуна. Пізніше його на посаді затвердив Кабмін, довго узгоджували умови контракту, а безпосередньо став до виконання своїх обов’язків 6 червня 2016 року.
Балчун отримав вищу освіту у Шльонському університеті в Катовіцах у Польщі за фахом соціальна політика, здобув кваліфікацію магістра політології та магістра бізнес-адміністрування в Гданському університеті.
Трудову діяльність розпочав 1992-го року. Пізніше обіймав посади директора Ruch S. A., директора з дистрибуції Upper Silesian Press Association, голови ради Consul Ltd. Marketing Office, керівника Управління фізичної культури та туризму, директора з маркетингу Центральної ради польської пошти, керівничого директора РКО Банк Польський.
У 2008-2012 роках був головою правління акціонерного товариства РКР CARGO (займається вантажними перевезеннями, « дочка » польсьської державної залізничної компанії PKP SA) . Як повідомляють польські видання, Балчун успішно вивів майже безнадійне підприємство з межі банкрутства та реструктурував. Завдяки цьому він увійшов до списку ТОП-20 антикризових менеджерів Польщі-2012 за версією Bloomberg Businessweek Poland.
2013-го року займався експертною консультативною діяльністю WZB Трейд. 2014-го став радником правління Centrala Zaopatrzenia Hutnictwa, а 2015-го – радником правління Агентства з промислового розвитку.
Перед переїздом на роботу до України був головою наглядової ради польських авіаліній LOT, від 2012-го. Займався реструктуризацією майже збанкрутілого підприємства. Компанію вдалося врятувати, причому на це витратили не всі виділені Єврокомісією кошти – з наданих 800 млн злотих зекономили 273 млн. Справи у авіалініях нині не зовсім стабільні та, повідомляють ЗМІ, набагато кращі, ніж були.
Водночас Балчун неабияк захоплюється музикою – 2013-го, після звільнення із залізничної компанії PKP Cargo, його рок-гурт Chemia зазнав сплеску популярності. Перші два альбоми колективу, у якому Балчун грав на гітарі, вийшли без особливого резонансу. Але 2013-го року їх помітив Ральф Джеймс – агент великої агенції, яка опікується понад 2300 артистами та групами, безпосередньо Джеймс раніше представляв Nickelback і Deep Purple. Вони випустили альбом « The One Inside », записаний у Ванкувері на студії Брайана Адамса. Із новим альбомом гурту влаштували гастрольне турне. Деякі кліпи гурту містять настільки відверті сцени, що їх навіть видаляють з YouTube. На відеохостингу можна знайти цензуровані версії відео.
Балчун одружений. У подружжя є син Роберт та донька Зузанна.
В Україні Балчун орендував будинок на 189 квадратних метрів. За понад півроку проживання в ньому заплатив 2016-го 161,4 тис. грн. Тобто щомісячна оренда обходилася в 23 тис. грн.
За майже сім місяців роботи в « Укрзалізниці » торік він отримав 3 млн 791 тис. грн зарплати, тобто в середньому по 541 тис. грн щомісяця. Також « Укрзалізниця » торік виплатила йому 18,5 тис. грн на відрядження та 94 тис. 591 грн « додаткового блага ». Від зайняття незалежною професійною діяльністю Балчун отримав 1 млн 323 тис. грн.
На рахунках у банках тримав 150 тис. польських злотих та 40 тис. євро.
ПЕРШІ КРОКИ ТА НАЙБІЛЬШІ ПРОБЛЕМИ НА ПОСАДІ
« Укрзалізниця », коли нею прийшов керувати Балчун, була збитковою. За перше півріччя 2016 року був збиток на майже 3,8 млрд грн. А вже через рік підприємство, за міжнародними стандартами фінансової звітності, мало чистий прибуток у 122,5 млн грн (за перше півріччя 2017-го) .
Саме виведення підприємства в « плюс », боротьба з корупцією, оновлення поїздів та покращення в них сервісу для пасажирів і були головними завданнями для нового керівника « Укрзалізниці » .
« Я передбачав, що це (корупція) проблема (в « Укрзалізниці ») , але не передбачав, що це настільки серйозна проблема. Практично від самого початку я бачу тільки схеми, які сприяють корупції. Дуже непрозорі процедури.

Continue reading...