Українські квоти на радіо: Що змінилося за рік

266
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Здавалося б, закон про квоти на україномовні пісні справді мав би змінити ефір радіостанцій, надати молодим українським гуртам унікальну можливість зазвучати на всю країну. Так, багато хто і зовсім називав 2017 рік вирішальним для нової української музики. Утім, квоти змінили не так багато, як декому хотілося б
8 листопада минає рік з тих пір, як почав діяти закон про квоти на україномовні пісні в ефірі радіостанцій. Так, згідно з законом, протягом першого року з моменту його вступу в силу частка пісень державною мовою в ефірі мала складати не менше 25%, з другого року – 30%, з третього року — щонайменше 35%. Винятком є лише ті радіостанції, чий формат передбачає не менше 60% музичного контенту мовами Євросоюзу: їхня квота так і залишиться на рівні 25% після першого року дії закону.
За подібною схемою закон передбачає поступове збільшення частки передач українською мовою в ефірі радіостанцій: у перший рік ця частка мала складати 50%, у другий – 55%, у третій – 60% від загального часу програм у ефірі радіостанцій. Отже, з 8 листопада 2017 року частка пісень державною мовою має збільшитися до 30%, а частка передач українською мовою – до 55%.
Нагадаємо, що контроль за виконанням цих вимог покладено на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. За невиконання квоти для радіостанцій передбачено штраф у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору.
Успішне виконання закону з великими штрафами
Згідно з результатами моніторингу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за перше півріччя 2017 року, виконання квот на українські пісні було більш, ніж успішним. Так, наприклад, серед загальнонаціональних радіостанцій спостерігається тенденція перевищувати квоти на 7%.
Ще більш потужна тенденція перевищувати квоти спостерігається серед місцевих та регіональних радіостанцій: вони перевищують їх в середньому на 20%.
У авангарді перевиконання квот переважно західні області: Рівненська (82%), Тернопільська (81%), Івано-Франківська (59%), Львівська (50%).
Прогнози Національної ради постають ще більш оптимістичними. Так, з 8 листопада 2017 року, коли квота на українські пісні сягне 30%, прогнозується реальний обсяг українських пісень у розмірі 35-37% для загальнонаціональних радіостанцій та 45% — для місцевих та регіональних радіостанцій. Причому передбачається, що для останніх виконуватися вони будуть завдяки центральним, південним та східним областям, які, таким чином, «наздоженуть» решту регіонів країни.
Новини за темою: Мовні квоти на радіо перевиконуються, частка українських пісень складає 45%, – Нацрада
Загалом перехід до наступного етапу квотування – 30% частки пісень в ефірі – не викликає занепокоєння в українських радіостанцій. Так, Оксана Шавель, маркетинг-директор одного з найбільших радіохолдингів України «ТАВР Медіа» (до його складу входять радіостанції «Хіт FM», Кiss FM, Radio ROKS, Relax, «Русскоє Радіо Україна» та «Мелодія FM») зазначає, що перехід до наступної сходинки квот не є травматичним для радіостанцій, адже вони «для того і вели доволі непростий діалог із законодавцями, щоб розроблені квоти були реальними до виконання». Такої ж думки притримуються і в іншому великому радіохолдингу — радіогрупі «Український Медіа Холдинг» (до складу входять «Авторадіо», «Ретро FM», «Наше радіо», «Europa Plus», «Радіо Пятница», «Lounge FM», «Голос Столицы» и «Джем FM»), де зазначають, що до нового етапу квотування радіостанції однозначно готові.
Незважаючи на оптимістичні прогнози Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та готовність радіостанцій до нової сходинки квотування, деякі радіостанції у період з 8 листопада 2016 року до 30 вересня 2017 року були оштрафовані за недотримання квоти. Так, згідно з інформацією Національної ради, під санкції підпало 11 радіостанцій, яким довелося сплатити штрафи на загальну суму у 531 472,26 гривень. Серед них є як загальнонаціональні радіостанції (Кiss FM та «Радио Шансон»), так і місцеві («Європа Плюс Дніпро», BestFM та інші).
Утім, згідно з результатами останньої жовтневої хвилі моніторингу 16-ти загальнонаціональних радіостанцій на предмет виконання закону щодо мовних квот, порушень на радіостанціях виявлено не було. Більше того, частина пісень українською мовою в ефірі виявилася достатньо великою. Найбільше української музики було на хвилях «Країна ФМ» (100%) та радіостанціях Суспільного мовлення – Радіо «Промінь» (98%), «Культура» (66%), «Українське радіо — ua:суспільне» (90%).

Continue reading...