МЗС: При невдачі "Північного потоку-2" РФ доведеться укладати новий договір з Україною

315
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

У МЗС переконані, що у випадку нереалізації проекту Північний потік-2, Росія буде змушена домовлятися з Києвом про новий контракт щодо транзиту газу до ЄС територією України.
У МЗС переконані, що у випадку нереалізації проекту «Північний потік-2», Росія буде змушена домовлятися з Києвом про новий контракт щодо транзиту газу до ЄС територією України.
Про це в ефірі телеканалу «Прямий» заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.
«У ЄС можуть створити рівні умови для усіх країн щодо купівлі і транзиту газу, щоб «Газпром» не користувався ніякими привілегіями, якими вони звикли користуватися», — сказала Зеркаль.
«І після того в ЄС вже зможуть купувати газ у «Газпрому» не на нашому західному кордоні, а на нашому східному кордоні, і постачати самі собі газ через територію України. Це буде найбільш вигідний маршрут, а «Північний потік-2″ — думаю, що він не буде існувати в ці терміни, які малює собі РФ. Чи буде він взагалі, не можу сказати», — підкреслила заступник міністра.
На питання, чому до цього часу не зроблено таким чином, щоб ЄС купував російський газ на українсько-російському кордоні, у місці входження газу в українську газотранспортну систему, Зеркаль відповіла:
«Тому що зараз це вже не предмет розгляду в Стокгольмському арбітражі, де ми сподівалися, що це питання знайде своє вирішення. Оскільки контракти, які існують між «Нафтогазом» і «Газпромом», фіксують, що ці точки знаходяться на нашому західному кордоні».

Continue reading...