8 Березня з присмаком насильства і непорозуміння: як у Києві пройшов Марш Жінок (фоторепортаж)

204
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Сотні жінок і чоловіків з різних громадських організацій зібралися 8 березня на Михайлівській площі, довгою колоною пройшли центральними вулицями столиці і завершили свій шлях біля стін будівлі КМДА
Сотні жінок і чоловіків з різних громадських організацій зібралися 8 березня на Михайлівській площі, довгою колоною пройшли центральними вулицями столиці і завершили свій шлях біля стін будівлі КМДА
Марш Жінок у цьому році пройшов під звучною гаслом «Годі терпіти!». Організатори Маршу закликають перестати терпіти неповагу на роботі, домашнє насильство і хамство в громадських місцях.
І «голос жінок» дійсно зміг на пару годин підбадьорити центр Києва.
Хода було яскравою: з барабанами, кричалками, натхненними активістами, плакатами — здавалося б, все, як зазвичай.
Але ось якогось колишнього захоплення все це дійство не викликало. Марш завершився, а в пам’яті залишилася «каша», якесь сум’яття, внутрішня втома. І хочеться розібратися, чому так?
Як журналіст, я вже третій рік відвідую Марш Жінок. Кожен раз намагаюся максимально поспілкуватися з людьми, які прийшли, вивчити гасла і вимоги. Виступити в ролі об’єктивного спостерігача, а це значить, що потрібно говорити не лише з тими, хто підтримує Марш 8 березня і права жінок, але і з радикально налаштованими людьми. Так вже склалося, що кожен рік активістів намагаються атакувати представники організацій, що виступають за так звані традиційні цінності.
Поліція захищає радикалів від активістів (фото: РБК-Україна, Віталій Носач)
Слід зазначити, що в цьому році рівень насильства з боку радикально налаштованих груп по відношенню до учасників Маршу буквально «перевершив себе».
Колона активістів ще не встигла рушити з Михайлівської площі, як почалася заваруха. З’ясувалося, що деякі представники ультра-правих сил спробували вирвати з рук активістів, які прийшли на Марш, плакат із зображенням тризуба.
Банер із зображенням тризуба (фото: РБК-Україна, Віталій Носач)
Також спортивного вигляду молоді хлопці були налаштовані проти використання на плакатах будь-якої національної чи релігійної символіки. Так що спроби знищити різні атрибути організаторів Маршу Жінок застосовувалися з «завидною» частотою.
Один з нападів на активістів Маршу Жінок з метою відібрати їх банер (відео: facebook.com/gogokosatka)
Представники ультра-правих розтягнулися паралельно ході. Молодики намагалися витягнути когось із колони – найчастіше хлопців – і «розібратися з ним по-дорослому».
При цьому всі ті пару годин, поки тривала акція, учасникам Маршу доводилося чути в свою сторону образливе: «Ви всі шл*хі і п*д*ари».
Настрій неабияк зіпсувала випадково почута фраза: «Закінчиться марш, повиловлюємо їх по місту і отх**римо».
Судячи по фінальним відгукам, «радикалам» це частково вдалося.
На Facebook-сторінці Маршу Жінок поспішили оприлюднити звернення до потерпілих:
Скріншот поста facebook.com/insight.ngo
Також деякі учасники Маршу повідомили, що на них напали з газовими балончиками, а одну з активісток облили зеленкою.
Більш того, дісталося і журналісту Богдану Новаку, якому бризнули перцевим газом в обличчя на вході в метро «Майдан Незалежності».
Напад на журналіста Богдана Новака (відео: facebook.com/trsnkvlt)
«В Києві за попередніми підрахунками від нападів постраждали щонайменше п’ять осіб. Двох жінок побили та облили зеленкою. Журналісту Богдану Новаку та ще одному учаснику акції розпилили в обличчя перцевий газ. У декількох учасників Маршу силою відібрали і розтоптали плакати. За словами співорганізатора Маршу, нападники є представниками праворадикальних організацій.

Continue reading...