Чи зможе Україна ввести санкції проти російських олігархів?

210
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Які санкції проти Росії може ввести Україна Коментар Сергія Фурси в ефірі телеканалу «112 Україна»
Коментар Сергія Фурси в ефірі телеканалу «112 Україна»
Україна накладе санкції на російських олігархів, заявив сьогодні президент Петро Порошенко.
Не думаю, що в Україні є якісь можливості накладення санкцій на російський бізнес так, щоб постраждав більше російський бізнес, а не Україна.
Це політичні заяви, скоріш, і реально, Україна не може суттєво впливати на російський бізнес. Звісно, в Україні у російських олігархів є певні активи, у того ж Дерипаски є Миколаївський глиноземний завод. Ми можемо його просто забрати, націоналізувати, умовно кажучи. Але чи допоможе це Україні загалом і тому заводу – то питання риторичне, насправді. Бо в нас проблема з тим, щоб провести приватизацію, а не навпаки. Інші інтереси — вони досить незначні у тих, хто потрапив до санкційного списку.
Той же завод Дерипаски — він платить податки в Україні, а значить, це вже українські національні інтереси. Окрім того, ніхто не забирає нічого в Дерипаски, є обмеження на діяльність. Якщо ви просто накладете обмеження на діяльність будь-якого активу російського бізнесу в Україні, то постраждають, перш за все, українські робітники, які там працюють, український бюджет, який там отримує податки. Зараз навіть не про Миколаївський глиноземний йде мова. Там ситуація мені, насправді, невідома, не знаю, чи він взагалі працює. Але якщо ми кажемо про будь-який російський бізнес тут, то ми розуміємо, що не дуже розумно такі санкції вводити.

Continue reading...