100 днів голодування – світ вимагає від Москви звільнити Сенцова

313
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Сьогодні виповнюється 100 днів з початку безстрокового голодування українського політв’язня, режисера Олега Сенцова, оголошеного 14 травня 2018 року з вимогою звільнити всіх громадян України, засуджених у РФ до тюремних термінів за сфабрикованими справами.
Сьогодні виповнюється 100 днів з початку безстрокового голодування українського політв’язня, режисера Олега Сенцова, оголошеного 14 травня 2018 року з вимогою звільнити всіх громадян України, засуджених у РФ до тюремних термінів за сфабрикованими справами.
Поліція Москви затримала не менше семи учасників акції на Чистопрудному бульварі на підтримку українського режисера Олега Сенцова.
Про ці та інші акції на підтримку українського політв’язня пише Укрінформ .
«На Чистопрудному бульварі в Москві затримали активістів, які влаштували пікети на підтримку українського режисера Олега Сенцова, який вже 100 днів голодує в ямальській колонії. Поліція затримала не менше семи осіб, їх повезли у відділення поліції для складання протоколу», – йдеться у повідомленні.
Перший заступник Голови ВР Ірина Геращенко заявила, що Російська Федерація затягує час, говорячи про неможливість звільнення Сенцова.
«Те, що городить омбудсмен РФ Т. Москалькова про неможливість звільнення Сенцова і якусь загадкову «нову правову угоду» між РФ і Україною – це, звичайно, маячня, банальне і лицемірне затягування часу, фарс, підлість й продовження тактики шантажу долями живих людей», – підкреслила Геращенко.
* * *
Загальноросійський мережевий рух «Відкрита Росія» і цивільні активісти з Росії, що живуть у Вільнюсі, провели перфоманс-інсталяцію «Букет несвободи» біля посольства РФ, приурочену до 100-го дня голодування українського кінорежисера Олега Сенцова.
«Сьогодні в Росії ми маємо ситуацію, коли усе яскраве поглинено сірим, а усе живе закатано в асфальт. У країні склалася нездорова атмосфера несвободи. Наша інсталяція символізує саме це. Ми бачимо живі і яскраві троянди, поміщені у пляшки з-під шампанського і обернуті колючим дротом. А пляшка з-під шампанського вже давно стала в Росії своєрідним мемом і символом правоохоронної системи», – розповів один з організаторів акції, заступник голови «Відкритої Росії» Дмитро Семенов.
* * *
У Федеральній службі виконання покарань РФ (ФСВП) заперечують, що мали намір примусово годувати незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова, який вже 100 днів тримає голодування в колонии.
«Поширювана одним з членів ГНК Москви інформація про можливе примусове годування засудженого Сенцова О. Г. не відповідає дійсності», – заявили у ФСВП.
* * *
У Франції митці та політики вимагають звільнити українського режисера Олега Сенцова, про що написали у відкритому листі, наголошуючи, що бранець може померти будь-якої хвилини.
«Сьогодні, у 100-й день його голодування, ми ще раз повторюємо наше звернення до європейських лідерів, аби вони використали всю свою владу та можливі способи тиску, за допомогою яких можна було б домогтися негайного звільнення українського режисера Олега Сенцова», – йдеться у листі.
* * *
Омбудсмен РФ Тетяна Москалькова заявила, що обмін Олега Сенцова на російських ув’язнених, які утримуються в Україні, неможливий, оскільки він має громадянство і Росії, і України.
«Що стосується Сенцова, Штиблікова та інших, у них вийшло по факту два громадянства. І згідно з українською Конституцією, їхні громадяни видачі не підлягають на територію Росії, так само, як і у нас громадяни не підлягають видачі на іншу територію. Тому тут треба шукати якусь нову правову форму», – сказала Москалькова.
* * *
Представники української діаспори, латвійські та російські активісти провели в Ризі низку акцій на підтримку Олега Сенцова, голодування якого триває 100 днів, та до 50-річчя придушення радянським режимом «Празької весни».
Спочатку активісти з латвійським, українським та кримськотатарським прапорами прийшли до пам’ятника Свободи. Тут було розгорнуто плакати трьома мовами на підтримку Олега Сенцова та інших українських політв’язнів з вимогами їх негайного звільнення.
* * *
У 100-й день голодування Олега Сенцова міністр Великої Британії у справах Європи й Америк Алан Данкан закликав Росію дотриматись своїх міжнародних зобов’язань та звільнити всіх українських політв’язнів.

Continue reading...