Не потрапте у путінську газову пастку!

243
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Президент України Петро Порошенко застерігає Німеччину щодо залежності від Росії і наголошує: його країна прагне до ЄС і НАТО
Не потрапте у путінську газову пастку!
Петро Порошенко RP online
Петро Порошенко
Президент України
20:08 22.09.2018
Твитнуть
Петро Порошенко
Президент України
Президент України Петро Порошенко застерігає Німеччину щодо залежності від Росії і наголошує: його країна прагне до ЄС і НАТО
Неофіційний переклад з німецької, оригінал інтерв’ю на сайті RP online
Нескінченні коридори, вражаючі колони і масивні двері. Упродовж десятиліть у цій будівлі на київських пагорбах перебувала комуністична партія з окремим кабінетом для Микити Хрущова. Зараз тут працює Президент України. Глава держави Петро Порошенко приймає нас з глибокою сердечністю, яка зрештою розтоплює напруженість від холодної архітектурної розкоші.
— Пане Президент, упродовж 4,5 років на сході України вирує війна. Як Ви плануєте переконати людей там в тому, що мир є можливим?
Дякувати Богу, українці за своєю природою — дуже оптимістичний народ, дух якого не так просто зламати. А я, як президент, практично зобов’язаний уособлювати надію на перемогу в цьому конфлікті.
— Ви кажете, перемогу?
Так, але перемогу, якої ми прагнемо досягти політичними і дипломатичними методами. Росія повинна піти з України і нарешті залишити нас в спокої. Тут йдеться не про внутрішній конфлікт, а про військову агресію іншої держави проти України.
— На Вашу думку, який інтерес має президент РФ Путін у цій війні?
Думаю, варто усвідомити, що Путін вважає себе не лише президентом Росії. Він вбачає у собі лідера великої російської імперії. І без України це не є можливим, я переконаний. Пам’ятаєте, що він назвав найбільшою катастрофою 20-го століття для Росії? Не Другу світову війну з її мільйонними жертвами, а розпад Радянського Союзу! Тому він і надалі ставиться до України як до держави-васала. Однак ми – суверенна країна і маємо право власноруч обирати своє майбутнє.
— Cюди належить і вибір щодо членства в НАТО і ЄС?
Звісно! Ми прагнемо зафіксувати цю політичну мету навіть в нашій Конституції. Для нас мета майбутнього членства в ЄС є потужною мотивацією для продовження процесу реформ. На шляху до Заходу, того Заходу, з яким ми пов’язані. І, знаєте, що? Уперше за 300 років переважна більшість людей підтримує цю мету. 70 відсотків прагнуть членства в ЄС. Ще п’ять років тому ситуація була іншою: тоді вдвічі менше українців бажали вступу до ЄС і ще менше – членства в НАТО. А тепер 54 відсотки висловлюються за це. І хто забезпечив таке зростання підтримки? Путін! Він нас об’єднав!
— Але ж саме вступ до НАТО подіє на Путіна як червона ганчірка на бика.
А хіба він нам залишає інший вибір? Якщо Росія, постійний член РБ ООН, не дотримується міжнародного мирного порядку і права, то НАТО залишаться нашою єдиною гарантією виживання. Хотів би нагадати, що Росія урочисто гарантувала Україні державний суверенітет після розпаду СРСР. У відповідь ми відмовилися від радянської ядерної зброї, розташованої на нашій території — на той момент – третій за обсягами арсенал у світі! І що у підсумку? Путін анексує Крим і розпалює війну на сході нашої країни.

Continue reading...