Нова програма МВФ для України: чому «звужена» і що передбачає

388
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

На перший транш МВФ у розмірі 2,1 мільярда доларів Київ очікує у червні
9 червняРададиректорівМіжнародноговалютногофонду (МВФ) схвалила 18-місячнупрограмуспівпрацізУкраїноюнап’ятьмільярдівдоларів. На першийтраншурозмірі 2,1 мільярдадоларівКиївочікуєучервні. Оглядачізвертаютьувагу:програмазвужена, агрошей–менше. Прощойдемова?
Міжнародні оглядачі вважають, що нова програма співпраці МВФ з Україною – це хороші новини.
«Добре, але могло б бути набагато краще, якби [президент України Володимир] Зеленський серйозно ставився до внутрішньої реформи: МВФ схвалив угоду на суму 5 мільярдів доларів для України», – коментує заступниця директора Євразійського центру американського аналітичного центру «Атлантична рада» МеліндаГерінґ у своєму твіттері.
«Гарні новини, – резюмує у своєму твіттері західний економіст Тімоті Еш, – хоча й зайняло більше року для реалізації від обрання Зеленського».
«Зелене світло» від Міжнародного валютного фонду підтверджує відповідальність влади, зокрема нашого Уряду, щодо виконання своїх зобов’язань перед міжнародними партнерами, а також відданість системним змінам у країні», – заявив у своєму фейсбук-дописі прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який повідомив, що Україна очікує на перший транш вже у червні.
Директорка-розпорядниця МВФ КрісталінаГеоргієва у твіттері написала: «Ми стоїмо поруч з Україною у часи, коли держава протистоїть виклику з COVID-19 та прагне дотримуватися курсу на дуже потрібні реформи».
В коментарі Радіо Свобода президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер сказав, що «Топ-3 найвищих пріоритетів для бізнесу зараз – це продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом задля макроекономічної стабільності, активна боротьба з COVID-19, аби врятувати більше людських життів та відновлення економіки України задля збереження робочих місць».
Гундер наголосив, що співпраця з МВФ є «знаком схвалення» для потенційних інвесторів та маркером для інших міжнародних організацій, що Україна – це надійний та стратегічний партнер. Бізнес-спільнота переконана, що фінансова допомога від МВФ, разом із новим імпульсом реформ, допоможе закріпити довіру інвесторів та підтримати економіку України».
Міжнародний валютний фонд серед пріоритетів нової угоди назвав: пом’якшення впливу кризи на економіку, включно з підтримкою домогосподарств та бізнесів; забезпечення незалежності центрального банку та гнучкості курсу валют; захист фінансової стабільності під час відновлення коштів банківського регулювання; просування в ключових урядових та антикорупційних заходах, щоб підтримати та поглибити нещодавні здобутки.

Continue reading...