План Путіна на найближчі півроку: "покласти" енергетичну систему України й встигнути створити резерв для наступу

117
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Путін хоче повністю «покласти» нашу енергетичну інфраструктуру, щоб в Україні почалася справжня гуманітарна катастрофа. Це входить у його план «максимум» паралельно з проривом нашого фронту в Бахмуті. Разом, за розрахунками Росії, наприкінці зими це створить якщо не військові, то дипломатичні умови, щоб Захід, який, у розпал гуманітарної катастрофи в Україні, буде розділений у питанні «що робити далі», і замість нового масштабного витку військової підтримки все голосніше говоритиме Україні про необхідність початку певних перемовин
В «Укренерго» заявили, що внаслідок чергового масованого ракетного удару Росії у п’ятницю,
16 грудня, відбулася втрата понад 50% споживання об’єднаної енергосистеми країни.
Багато українських міст, включно з Києвом, залишилися без світла, води й опалення. Крім того, відомо про двох загиблих у Кривому Розі. Ще щонайменше 12 людей зазнали поранень, серед них — троє маленьких дітей.
У п’ятницю, 16 грудня, Росія випустила по Україні 76 ракет, 60 з яких збила наша система ППО. Росіяни били ракетами Х-555 і Х-101 з літаків Ту-95, ракетами ППО С-30, а також «Калібрами» з Чорного моря. В кількох областях, включно зі столицею, є влучання по енергетичній інфраструктурі. І це ще Росія не отримала від Ірану балістичні ракети, які наша система ППО не збиває.
Можливо саме тому в західних ЗМІ, особливо американських, почала активно циркулювати інформація щодо можливості надання Україні систем ПРО Patriot, які якраз здатні збивати балістичні ракети. Проте, треба особливо підкреслити, що ні Вашингтон, ні Київ про це офіційно не заявляли. Анонсуючи новий пакет військової допомоги, координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що там будуть присутні додаткові засоби ППО. Але, про які системи йдеться, він не уточнив.
Зрозуміло, що Путін хоче повністю «покласти» нашу енергетичну інфраструктуру, щоб в Україні почалася справжня гуманітарна катастрофа. Це входить у його план «максимум» паралельно з проривом нашого фронту в Бахмуті. Разом, за розрахунками Росії, наприкінці зими це створить якщо не військові, то дипломатичні умови, щоб Захід, який, у розпал гуманітарної катастрофи в Україні, буде розділений у питанні «що робити далі», і замість нового масштабного витку військової підтримки все голосніше говоритиме Україні про необхідність початку певних перемовин.
Про це в коментарі ТСН.ua розповіла очільниця напряму «Регіональна безпека та дослідження конфліктів» Фонду демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва, а також дослідниця Лондонської школи економіки та політичних наук Марія Золкіна.
А план «мінімум» Путіна на короткострокову перспективу, тобто на наступні 6 місяців, — це домогтися того, щоб підтримка України з боку Заходу принаймні не зростала. Це дозволить Росії відновити сили, щоб здійснити якісь маневри, які відволікатимуть наші сили від основної лінії фронту, або реальні повномасштабні наступальні операції.
Щодо можливого великого наступу росіян протягом наступних кількох місяців висловилися одразу українські міністри закордонних справ та оборони Дмитро Кулеба та Олексій Резніков, а також головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в інтерв’ю The Economist.

Continue reading...