Резніков пояснив скандал із закупівлею харчів для ЗСУ – DW – 23.01.2023

104
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Інформація про закупівлю «яєць по 17 гривень за штуку» для ЗСУ з’явилася через технічну помилку, заявив міністр оборони Олексій Резніков. Він вважає, що ціллю публікації була спроба підриву довіри до міноборони.
Міністр оборони України Олексій Резніков заперечив інформацію, яку раніше опубілкувало видання «Дзеркало тижня», про нібито закупівлю продуктів для українських військових за завищеними цінами. Свої пояснення він опублікував у понеділок, 23 січня, у Facebook.
«В документі, оприлюдненому у ЗМІ, вказано аномальну ціну, яку сприйняли як 17 гривень за штуку. На чому збудували теорію змови. Насправді це — звичайна технічна помилка, яку зробив постачальник. Яйця — єдина категорія з каталогу, яка у додатку до угоди обраховується в штуках. Постачальник вказав ціну не за штуки, а за вагу яєць, коли переносив дані з однієї таблиці, де все було приведено до одиниці виміру на вагу, в іншу таблицю», — написав Резніков.
За його словами, кілограм яєць — це близько двох десятків штук в залежності від гатунку, і тому за ціною 170 гривень за кілограм яєць виходить 85 гривень за десяток, «що в межах показників інших постачальників та повністю відповідає ринковій ціні».
При цьому Резніков наголосив, що є офіційний лист компанії-постачальника, яка визнає помилку і просить внести відповідні зміни. «Постачальник просить виправити помилку, адже внаслідок помилки згідно договору він мав би постачати курячі яйця до армії по 17 гривень за кілограм.  Якщо дивитися зовсім формально, виправляючи цю помилку, ми підвищуємо ціну на яйця у десять разів — з 17 гривень до 170 за кілограм, з 0,85 гривень за штуку до 8,5 гривень за штуку або 85 гривень за десяток», — переконує він.
Саму ж помилку, стверджує Резніков, помітили ще у грудні, після чого винного керівника підрозділу відсторонили. Нині, за словами міністра, по усім контрактам завершуються додаткові внутрішні перевірки, військові частини звіряють з каталогом, виправляються технічні помилки, готуються додаткові угоди щодо постачання. «Після чого документи будуть зареєстровані у Держказначействі. Тобто де-юре оприлюдненого у ЗМІ документу ще не існує. Жодної копійки по ньому не витрачено. Заяви, що міноборони «вкрало» чи «намагалося вкрасти» мільярди — це повна маячня. Просто хтось дізнався про додаткові перевірки і вирішив розгорнути інформаційну атаку», — впевнений Резніков.

Continue reading...