Військова допомога, вираз вдячності та сигнал Росії: підсумки візиту Зеленського до Польщі і що про нього пишуть ЗМІ

123
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Як пройшов візит Володимира Зеленського до Польщі. Що відомо про зустрічі Зеленського в Польщі — важливі тези в матеріалі Фактів ICTV
У середу, 5 квітня, президент України Володимир Зеленський здійснив офіційний візит до Польщі. Це третя закордонна поїздка глави держави з початку повномасштабного вторгнення РФ.
Зеленський назвав свій візит і переговори з польськими лідерами “переможними”, а також заявив, що для України “Польща є не лише партнером, а й другом навіки”.
Що відомо про підсумки візиту Зеленського до Польщі – читайте далі у матеріалі.
Одним із головних результатів візиту Зеленського до Польщі є узгодження нового пакету військової допомоги.
Зокрема, Збройні сили України отримають польські БТР Rosomak, самохідні міномети Rak, системи ППО Piorun, винищувачі МіГ та інше озброєння, якого потребують військові.
Також лідери країн підписали меморандуми про співпрацю у відновленні України та угоду про співпрацю у спільному виробництві 125-мм танкових боєприпасів.
Зеленський заявив, що під час зустрічі з прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким вони знайшли вихід щодо проблеми експорту українського зерна до Польщі.
– Ми обговорювали питання наших фермерів – польських і українських. Ми знайшли вихід, я вважаю, що найближчими днями, тижнями ми остаточно розв’яжемо всі питання, тому що не може бути якихось складнощів між такими близькими партнерами та реальними друзями, як Польща та Україна, – сказав він.
Також президент України подякував за спільну ініціативу Польщі та Єврокомісії щодо повернення викрадених Росією дітей.
– Шукаємо рішення – як повернути українських діточок, які були силою викрадені, депортовані нашим ворогом Російською Федерацією. Наші польські брати готові допомогти Україні в пошуку і поверненні дітей, – сказав він.
Своєю чергою прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підтримав намір України на членство в НАТО та ЄС.
Він назвав Україну “щитом всієї Європи” та заявив, що Польща хоче першою взяти участь у відбудові нашої держави.
– Ми не хочемо переплутати мир і спокій. Немає мови про домовленості з варварською Росією.

Continue reading...