Гаубиці, вертольоти та симулятор F-16. Перші підсумки зарубіжного турне Зеленського

168
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Український президент Володимир Зеленський відвідав низку країн-партнерів напередодні саміту НАТО. РБК-Україна наводить перші результати.
Президент України Володимир Зеленський вирушив у турне за маршрутом Болгарія-Чехія-Словаччина-Туреччина. Закордонні візити виглядають як бажання «звірити годинники» з країнами НАТО напередодні саміту у Вільнюсі
РБК-Україна слідкує за поїздкою Зеленського та її результатами.Болгарія хоче співпрацювати, але без допомоги зброєю
Візит українського президента до Болгарії не став несподіванкою. Місцеві ЗМІ заздалегідь анонсували його, і міністр оборони Тодор Тагарьов висловив жаль через виток інформації, оскільки поїздка готувалася непублічно.
За підсумками зустрічі Зеленського з прем’єром Ніколаєм Денковим було підписано декларацію про євроатлантичну інтеграцію України. Таким чином, Болгарія стала 22 країною, яка формалізувала підтримку вступу України до НАТО.
«До Вільнюського саміту НАТО залишаються лічені дні. Але робота триває — працюємо з партнерами одночасно на кількох треках для забезпечення максимальної результативності саміту», — зазначив заступник голови Офісу президента Ігор Жовква.
Потім було підписано меморандум про співпрацю в галузі енергетики на засадах взаємної вигоди та спільних інтересів. З урахуванням статусу України як кандидата на вступ до ЄС сторони домовилися активізувати роботу у сфері ядерної, «зеленої» енергетики, водню, систем накопичення та «розумних» мереж.
Крім того, за даними WSJ, Болгарія близька до продажу Україні двох ядерних реакторів російського виробництва. Йдеться про обладнання з недобудованої АЕС «Белене», вартість якого становить не менше 600 млн євро.
В рамках візиту Володимир Зеленський дав інтерв’ю місцевим ЗМІ. За його словами, головна мета поїздки — домогтися поставок озброєнь та обладнання для енергетики. Він також емоційно пояснив, навіщо потрібно підтримувати Україну, натякаючи на нерішучість Болгарії.
«Якщо лідери дуже прагматичні, то хоча б з цього погляду треба включити твій мозок і це зрозуміти, що поки що українці воюють, то допомагай їм, інакше є ймовірність, що війна потім прийде до тебе.

Continue reading...