Що чекає на Україну взимку: ситуація на фронті, атаки по енергетиці та ймовірні блекаути

212
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Яка буде ситуація в Україні взимку 2023-2024 – прогнози експертів, розвідки, влади. Чи будуть обстріли, атаки по енергетиці, що буде на фронті – читайте новини 1+1 (ТСН.ua).
Окупанти можуть влаштовувати комбіновані ракетно-дронові атаки по Україні в холодну пору року. Ворожий терор може набути ще більших масштабів, попереджав президент. Однак влада переконує, що готова і продовжує готуватися до непростого періоду.
На українців узимку 2023-2024 року чекає нова хвиля російського ракетно-дронового терору по енергетичній інфраструктурі. Водночас на фронті очікується певне затишшя, яке втім не завадить подальшому просування ЗСУ.
Що відбуватиметься взимку на фронті та про можливі нові ракетно-дронові атаки читайте на ТСН.ua.
Зауважимо, що росіяни не відмовилися від своєї тактики енергетичного терору України. Зокрема, 22 жовтня загарбники обстріляли одну з теплоелектростанцій компанії ДТЕК. А в ніч проти 25 жовтня атакували дронами територію неподалік від Хмельницької АЕС. І це далеко не останні ворожі атаки, про що свідчать попередження від розвідки, влади та експертів.
Наприкінці осені-взимку на фронті можливе певне затишшя і це очікувано у зв’язку із несприятливою погодою: холод, дощі і сніг. Як прогнозує військовий експерт Роман Світан, через дощі стане практично неможливо рухатися на східному фронті – на Луганському, Донецькому напрямку та частково у східній частині Запорізького фронту.
«Вже зараз відбувається заморожування цієї частини фронту, ми це чудово бачимо. Східна частина Запорізького фронту після того, як ми вирівняли фронт, перейшла вже в режим активної оборони. Донецький та Луганський напрямки також переходитимуть у цей режим», – сказав Світан.
Водночас ЗСУ зможуть просуватися на заході Запоріжжя та на Херсонському напрямку, які менш схильні до поганої погоди. Експерт переконує, що жодного «заморожування» просування у напрямку Токмака не буде.
Коментуючи вплив погоди на бойові дії, речник Східного угруповання військ Ілля Євлаш пояснив – якщо в холодну пору року ґрунт на фронті залишиться мерзлими, то ним зможе їздити важка техніка. Якщо будуть тумани, це не дозволятиме використовувати безпілотники.
«Та й авіації, як армійській, так і тактичній, звісно, значно складніше вести бойові дії», – додав Євлаш.
Росіяни взимку не наступатимуть – таку оцінку дав військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.
«Вони будуть імітувати певні наступальні дії, але для повноцінного наступу на будь-якому напрямку у них сил немає», – переконаний експерт.
На його думку, російські загарбники переважно воюватимуть будуть в обороні: «Тобто будуть постійно відступати, а Сили оборони України продовжать свій тиск». Водночас, за прогнозами Коваленка, ЗСУ навіть взимку продовжать свій контрнаступ на Запорізькому та Донецькому напрямках.
 «Мені здається, що ми будемо південніше Токмака станом на грудень 2023 року. А якщо бути взагалі оптимістом, то думаю, що зможемо бути взагалі біля Мелітополя або Азовського узбережжя», – оцінив оглядач.
Зауважимо, міністр оборони України Рустем Умєров у середині жовтня запевнив, що ЗСУ забезпечені всім необхідним, щоб продовжувати наступальні дії взимку. Він також сказав, що партнери держави взяли на себе нові «позитивні зобов’язання» щодо військової допомоги.
Розвиток подій на фронті взимку залежить від погоди, розповів політконсультант Дмитро Васильєв: «Якщо це холодна погода з малою кількістю снігу, то також будуть досить непогані умови для наступальних дій (ЗСУ – ред.

Continue reading...