«Аква Віта»: хто напуває українців безалкогольними напоями

125
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Основні виробники безалкогольних напоїв в Україні
Незважаючи на війну та необхідність у недорогому антидепресанті у вигляді алкоголю, українці також потребують і із задоволенням п’ють і безалкогольні напої, насамперед мінеральні води.
І хоча в Україні їхнє виробництво та споживання завжди залишалося далеким від рекомендованих медиками норм – 150 мл декалітрів (1,5 млрд літрів) або 40 літрів на людину, при споживанні в Європі до 150 літрів, цей ринок є досить об’ємним.
Українці віддають перевагу газованим та солодким напоям, на які припадають до 65% споживання і війна не вплинула на цю тенденцію. Натомість на ринку брендів «безалкоголки» відбулися суттєві зміни. І причиною цього стало російське вторгнення в Україну. Coca-Colа в Україні – стала №1
Світовий бренд Coca-Colа активно працює в Україні і є лідером на ринку безалкогольних, головним чином солодких, напоїв під ТМ Coca Cola, Fanta, Sprite та мінеральною водою ТМ Schweppes.
Юридично компанія є іноземним підприємством «КОКА-КОЛА БЕВЕРІДЖИЗ УКРАЇНА ЛІМІТЕД», засновник якої — голландська компанія БЕВЕРИДЖИЗ ХОЛДИНГЗ ІІ Б.В.
У 2022 році «КОКА-КОЛА БЕВЕРІДЖИЗ УКРАЇНА ЛІМІТЕД» виручила 8,35 млрд грн., хоча роком раніше це були 9,2 млрд. грн. Цей показник робить компанію безперечним лідером на ринку безалкогольних напоїв в Україні, адже її постійний конкурент у світовому масштабі – PepsiCo, який у 2022-му році генерував збитки.
Оскільки основний завод з виробництва напоїв компанії знаходиться у Миколаєві, майже весь минулий рік він не працював, відновивши виробництво лише у лютому 2023 року. Розташований у місті Вишневе Київської області завод хоч і відновив роботу раніше, але зазнав збитків, завданих уламками збитої ракети. Лідер ринку – був «Альфабанк», а стала держава
Найбільш популярними в українців брендами мінеральної води останніми роками були ТМ «Моршинська» та «Боржомі», які виробляє найбільший гравець ринку – IDS Group, із найвідомішими в країні заводами мінвод у Моршині, Трускавці та Миргороді. Усього ж компанії належать 8 брендів безалкогольних напоїв.
До 24 лютого структура власності даних брендів була досить зрозумілою – виникнувши 1996-го року як ЗАТ «Індустріальні та дистриб’юторські системи», через 8 років компанія стала IDS Group. Останньою володіє «Інтернешнл дистриб’юшен системс», зареєстрована в кіпрському офшорі в місті Лімасол і належить російській фінансовій групі «Альфа-банк» Михайла Фрідмана та його партнерів.
Так було до літа 2022 року, коли суд почав заарештовувати активи олігарха на ринку мінеральних вод, а наприкінці року Бюро економічної безпеки отримало всі активи російського олігарха на цьому ринку.

Continue reading...