Були на ЧАЕС: ФСБ стежила за українцями через софт і відеокамери, — розслідування (фото)

140
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Українські державні і недержавні компанії купували на тендерах системи спостереження, відео з яких надходило на сервери ФСБ. Їх купували на ЧАЕС і міськради.
Розслідувачі «Схем» показали, що російські спецслужби до війни мали доступ до системи спостереження на стратегічних об’єктах в Україні.
В Україні до вторгнення РФ у 2022 році встановили тисячі відеокамер, сигнал з яких надходив на сервери російських спецслужб. Системи спостереження наглядали за ЧАЕС, міськими вулицями у Полтаві і в низці інших населених пунктів країни. Камери вільно продавались на торговельних майданчиках, купувались пересічними громадянами і комерційними компаніями різного масштабу. Чи є на сьогодні небезпека від російських електронних систем, з’ясували розслідувачі проєкту «Схеми». Результат розслідування виклали на порталі «Радіо Свобода».
Журналісти з’ясували, що в Україні активно продавались відеокамери спостереження, на які встановлювалось програмне забезпечення TRASSIR від російської компанії DSSL. Разом з фахівцями побачили, що відеопотік, перед тим, як потрапити на екран, наприклад, смартфона, надсилається на проміжні сервери.
Встановили, що сервери розташовані у Москві і належать компаніям «Диджитал Нетворк» та «ВК». Компанії володіють кількома російськими ресурсами — пошуковою системою, соцмережею, поштовим сервером. До серверів усіх цих компаній має вільний доступ ФСБ РФ відповідно до законодавства країни-агресора, наголосили розслідувачі.

Continue reading...