Національна стратегія доходів. Гнучкий дороговказ у нікуди.

185
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Юлія Самаєва розповіла, чому Національна стратегія доходів лякає експертів.
Будь-які податкові зміни, не оформлені як проєкт закону про внесення змін до Податкового кодексу України, здебільшого навіть уваги не варті, винесені на розгляд парламенту — варті обговорення, прийняті зміни — варті хвилювання. Тож документ із назвою «стратегія» з індикаторами на кшталт «впродовж 2024–2030 рр.» не викликає хвилювання. А от розчарування — так. Бо йдеться про «Національну стратегію доходів» (документ).
Дарма процес її підготовки супроводжувався такою інтригою: о, ви все побачите у стратегії; у стратегії будуть усі відповіді на запитання; наші західні партнери піт із чола не встигають утирати — допомагають нам її створювати; от буде стратегія — тоді заживемо!
Ця інтрига лише посилила підсумкове розчарування.
Почнемо з того, що це не стратегія. Є підозри, що люди, які працювали над цим документом, не дуже розуміють, що таке стратегія взагалі. Ще є підозри, що західні партнери допомагали дуже спорадично і всього тексту взагалі не бачили. А якщо бачили, то, чорт забирай, аж цікаво, якою була їхня реакція.
ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Уряд планує покращити систему аудиту до загальносвітових стандартів: що пропонують
Вочевидь, після оприлюднення доробку хтось таки натякнув Мінфіну, що документ не тягне, бо Мінфін буквально кинувся публічно виправдовуватися:
«Національна стратегія доходів — це рамковий документ, який виконує роль дороговказу для втілення реформ… При цьому вона є гнучким документом, який допускає коригування послідовності заходів і наповнення… є одним зі структурних маяків… враховує кроки, які Україна має пройти на шляху до європейської інтеграції…».
Щоб ви зрозуміли рівень неповаги до читачів, євроінтеграція у стратегії врахована у такий спосіб: «…буде відбуватися згідно із Графіком виконання зобов’язань щодо вступу до ЄС, після його затвердження». І так після кожного «копіпасту» з євродиректив. Якщо європейські помічники працювали над цим документом не безоплатно, то хотілося б глянути на бюджет.
Те, що стратегія — «гнучкий дороговказ», лякає, бо виходить, що ми навіть не уявляємо, куди хотіли б прийти і в який бік зараз чалапаємо.
Переказати 147 сторінок двома абзацами не візьмуся, але основне ви точно бачили в новинах: спрощена система оподаткування ускладниться, спрощенців 1-ї групи переведуть на ставку від обороту, ставка для спрощенців 3-ї групи прямуватиме до 18%, усі зарахування не на підприємницький рахунок оподатковуватимуть тими ж 18%, усіх загонять у платники ПДВ, повернуть прогресивну шкалу ПДФО, запровадять «Мобільний антикорупційний центр»…
Щоб що?
Важко сказати… Єдина цифра, на яку ми можемо спертися, — це 27% зростання доходів у ВВП до 2030 року. Звідки, як і хто виколупав ці 27%, не знайти. У стратегічному документі нема стратегічних пояснень, є табличка з прогнозними макроекономічними показниками від Мінекономіки, але до 2026 року, яка вочевидь не враховує заходів, пропонованих Мінфіном.

Continue reading...