День бабака. Як з'явилося свято та чи збуваються прогнози українських "синоптиків"

124
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Щороку 2 лютого відзначається День бабака. В Україні та багатьох країнах світу люди чекають появи незвичного прогнозу погоди від пухнастого «метеороло.
Щороку 2 лютого відзначається День бабака. В Україні та багатьох країнах світу люди чекають появи незвичного прогнозу погоди від пухнастого «метеоролога». За традицією, бабак віщує настання весни, проте насправді свято має глибший сенс.
Докладніше про історію та значення свята в Україні, а також наскільки точними є прогнози в День бабака розповідає РБК-Україна в матеріалі нижче.
При підготовці використовувалися: інформація Укргідрометцентру та порталу AccuWeаther, Wikipedia, публікації Суспільного, ТСН, сторінка ХНУ ім. Каразіна в Facebook.Звідки взялося свято
День бабака святкують в США з 1887 року. Саме в американському містечку Панксатоні в Пенсильванії з’явилася традиція 2 лютого будити бабака, щоб звірятко «спрогнозувало», коли настане тепло.
Вже 137 років поспіль бабак просинається цього дня від сплячки та люди спостерігають за його поведінкою:
якщо день похмурий і тваринка не бачить свою тінь, то весна настане скоро і буде тепла;
якщо бабак бачить свою тінь, лякається і ховається, то холоди затягнуться ще на шість тижнів.
За припущеннями істориків, цю традицію в США привезли переселенці з Німеччини, а в Європі дослухалися до прогнозів тварин ще з часів Римської імперії.
Існує версія, що римську традицію згодом перейняли християни, адже 2 лютого за григоріанським та новоюліанським календарем церква святкує Стрітення Господнє. Католики цього дня завжди освячують свічки, які мають захистити дім від зими.
В українців на Стрітення також є народна прикмета пов’язана з погодою, бо на «Стрітення зима з весною зустрічаються». Якщо на свято погода ясна і сонячна, такою і весна буде. Коли на свято падає сніг та морозно, значить зима «перемогла» і до кінця лютого не відступить.
Тобто прогнозувати погоду 2 лютого було розповсюдженим явищем у наших пращурів з давніх часів. Але всесвітньо відомим та популярним День бабака став у 1993 році з виходом однойменної голлівудської комедії. За сюжетом, герой Білла Мюррея приїхав до Панксатоні знімати репортаж про свято та «застряг» у часі.

Continue reading...