Чому лютий критично важливий місяць для України: які очікування від рішень союзників

130
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Українська влада разом із партнерами продовжить побудову нової військової стратегії та системи довгострокової військової підтримки нашої країни
Лютий розпочався для України з приємних новин від ЄС, який ухвалив рішення про виділення нам протягом чотирьох років 50 млрд євро. На жаль, пробуксування і цього рішення (яке могло бути ухвалено ще в середині грудня), і допомоги з боку США (через ігри трампістського крила республіканців) вже призвели до того, що на фронті українські воїни відчувають дефіцит боєприпасів. Тоді як російська окупаційна армія продовжує активну наступальну дію. На Заході начебто розуміють важливість підтримки України, адже у разі нашої поразки – і Росія піде далі, й інші диктаторські режими розпочнуть нові агресії. Але від розуміння до дій – довгий шлях. А нам підтримка потрібна тут і зараз. Експерти поділилися з порталом «Коментарі» очікуваннями від лютого у ракурсі російсько-української війни та всього, що відбувається навколо неї. У лютому відбуватимуться переговори України із союзниками
Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов зазначає, що у лютому відбуватимуться активні переговори українського керівництва та союзників щодо побудови нової військової стратегії та системи довгострокової військової підтримки України.
«Важливе рішення Ради ЄС щодо схвалення фінансового інструменту Ukraine Facility буде погоджено на сесії Європарламенту наприкінці лютого. І у березні ми очікуємо на транш першого кварталу. Але наступне завдання – це узгодження обсягів та механізмів військової допомоги від ЄС. У рамках European Peace Fund Україна пропонує створити окремий інструмент фінансування військових потреб української армії. Загальний обсяг фінансування може становити до 21 мільярда євро. Україна протягом двох років війни отримує військову допомогу через цей фонд, але зараз тривають переговори про збільшення сум та спрощення процедур», – пояснює експерт.
Він також наголошує, що Україна готується до участі у Вашингтонському саміті НАТО у липні 2024 року, адже саме членство в Альянсі розглядається як найміцніша гарантія безпеки.
«Український уряд (насамперед – Міноборони) працює над виконанням адаптованої щорічної національної програми, щоб надати успішний звіт на саміті.

Continue reading...