Наступ Путіна на Харків: за яких умов це можливо і де взяти "Залізний купол" для захисту

123
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Росія не припиняє ракетні атаки на Харків – як з цим боротися і чи є шанс на Залізний купол. Детальніше про плани Росії щодо нового наступу на Харків – чи реальний він ᐅTSN.ua(новини 1+1).
Військовий експерт розповів про ситуацію навколо міста, яке знаходиться під постійними обстрілами росіян.
Харків продовжує потерпати від ракетних обстрілів росіян. По місту завдають регулярні удари дронами, ракетами та керованими бомбами – ворог нищить критичну інфраструктуру та руйнує будинки харків’ян.
Навіщо Путін так затято взявся за Харків і чи варто очікувати наступ агресора на місто, з’ясовував сайт ТСН.ua.
Військові експерти наголошують, що широкомасштабна війна Росії проти України продовжується, тому від ворога слід очікувати будь-чого. На жаль, повітряні засоби противника дозволяють йому наносити удари практично по всій території України, в тому числі, і по Харкову.Чому Путін взявся за Харків
За словами військового експерта Ігоря Романенка, Харків – це місто, яке не підкорилося Путіну і яке він вважав сакральним та російськомовним.
«Путін покладав на нього великі надії, сподівався просунути до нього «руській мир» через тодішнє керівництво першої столиці України. Але це йому не вдалося ні у 2014, ні у 2022 роках. Хоча кошти на це були потрачені величезні. А на початку війни оборонці Харкова дали росіянам відсіч та зірвали усі плани диктатора. Тому у Путіна є «зуб» на Харків. Але наша біда у тому, що відстань до кордону з Росією маленька – 35 кілометрів. Тому місто потерпає від постійних обстрілів ворога. І не лише від ракет, а й дронів. На жаль, їх у РФ достатньо, щоб завдавати ударів», — розповідає сайту ТСН.ua Ігор Романенко, військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генерального штабу (2006-2010 рр).Вогневий вал та «м’ясні штурми»
Експерт додає, що за роки широкомасштабної війни Путін не забував про Харків. Удари по місту наносилися постійно і чим далі, тим вони стають потужнішими.
«Ворог отримав руйнівний досвід по захопленню невеликих міст – Бахмут, Соледар, Авдіївка. Агресор застосовує для цього стратегію «вогневого валу», тобто дуже велику кількість озброєння. А методика захоплення зводиться до того, щоб атакувати з повітря – ракетами, керованими авіаційними бомбами (КАБ), артилерією. Ціль – знищувати усі наявні захисні оборонні споруди ЗСУ, а потім розпочинати «м’ясні штурми» для захоплення території. Росіяни досконало відточили цю практику і мають усі можливості для її застосування – людей в Росії багато», — розповідає Ігор Романенко.Чи буде наступ Путіна на Харків?
Експерт додає, що такий руйнівний підхід ведення війни надихає Путіна. Він його намагається застосувати до будь-якого українського міста.
«Але такий метод росіяни навряд чи зможуть застосувати у випадку наступу на Київ. Для цього ворогу потрібен величезний ресурс, якого у Путіна на даний момент немає. А от щодо наступу на Харків, то для цього потрібне військо у 150 тисяч живої сили, плюс відповідне озброєння. Тоді можна розпочинати наступ на Харків. Але й таких сил на поточний час у окупантів немає», — зауважує Ігор Романенко.
Експерт додає, що зараз Путін та його генерали знаходяться у режимі вичікування.
«Російський диктатор, ще до кінця не визначився, чи зможе він «проковтнути» Харків. Гадаю, він визначиться десь до кінця квітня. Тут все просто – важливий потенціал сторін. Росіяни знають власні можливості на поточний час, а тому намагаються зрозуміти, що буде з потенціалом ЗСУ, а саме: наскільки швидко наші союзники можуть перейти від слів до реальних справ щодо військової допомоги Україні.

Continue reading...