Президентські дебати у США: "катастрофа для Байдена"

87
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Джо Байден і Дональд Трамп зійшлися у перших з двох теледебатів перед виборами в листопаді. Виступ чинного президента оцінюють як особливо невдалий. Що говорили про Україну?
Це були перші дебати між чинним і колишнім президентами США, і видовище це було карколомне. Президент-демократ Джо Байден і кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп зустрілися в Атланті за понад чотири місяці до президентських виборів у США , щоби дебатувати на теми міграції, економіки та низки інших питань.
Один із головних висновків: у демократів проблеми. Від самого початку голос Байдена звучав крихко, що кілька джерел у передвиборчому штабі після дебатів пояснили його застудою. Зазвичай на це б не звернули уваги. Але 81-річний Байден, на темі віку якого спекулюють упродовж всієї кампанії, виглядав в ефірі украй слабким.
«Я б заздалегідь «злив» у пресу те, що він застудився. І якби (його команда — Ред.) оголосила б про це завчасно, це, можливо, вплинуло б на очікування деяких глядачів і вони б у своїх судженнях були б трохи поблажливішими (до Байдена — Ред.)», — прокоментував для DW політолог з Університету Вірджинії Джей Майлз Коулман.Байден не зміг підтвердити профпридатність
Відгуки про виступ Байдена після дебатів були негативними, і не лише через його хрипоту. Аудиторії навіть не потребувала від Трампа підказок (що він і робив час від часу) про те, що деякі безладні речення Байдена не клеїлися докупи.
Для виборців, які твердо прихильні табору демократів або виступають з позицій «за жодних обставин не голосувати за Трампа», такі теледебати навряд чи мають велике значення. Але для тих, хто ще не визначився, дебати — це шанс почути відповіді обох кандидатів на важливі питання і побачити, як вони себе представляють. Напередодні заходу в четвер інтрига полягала в тому, чи буде Байден достатньо енергійним, щоб усунути будь-які занепокоєння відносно його віку, і чи зможе Трамп поводитися на рівні, що відповідає високій посаді президента.
Байден точно цієї мети не досяг, кажуть оглядачі. «Тут нічого прикрашати: ці дебати стали катастрофою для Джо Байдена, — коментує керівниця вашингтонського бюро DW Інес Поль (Ines Pohl). — Головною метою для Байдена було продемонструвати, що він придатний для президентської роботи, але він з тріском провалив це завдання».
Старший радник президента Барака Обами до 2011 року Девід Аксельрод сказав в ефірі телеканалу CNN, що Байден не справляв враження енергійної людини і навіть часом видавався трохи дезорієнтованим. Хоча Трамп, якому 78 років, лише на кілька років молодший за Байдена, на екрані він виглядав молодшим за нинішнього президента на десятки років, додав Аксельрод.Трамп ухиляється від відповідей
Трампу краще вдалося досягти своєї мети — поводитися на публіці на рівні, гідному президентської посади. На відміну від попередніх дебатів проти Байдена у 2020 році, він вже не перебивав свого опонента — ймовірно, і тому, що, мікрофон по черзі вимикали. Але «непрезидентською» поведінкою відзначився як раз таки Байден, коли дозволив собі висміювати вагу опонента від Республіканської партії.
Трамп кілька разів ігнорував задану ведучими тематику. Замість того, щоб відповідати на питання про систему дошкільного догляду в США чи про свій вік, Трамп знову і знову повертався до своєї улюбленої теми: про те, як нелегальні мігранти, які, мовляв, опинилися в США завдяки політиці Байдена, зруйнують державу.

Continue reading...