Окупити вкладення: як довго можуть прослужити сонячні панелі і що впливає на їхній ресурс

75
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Погодні умови, деградація, невдала система кріплення — все це може передчасно знизити ефективність сонячних модулів.
Погодні умови, деградація, невдала система кріплення — все це може передчасно знизити ефективність сонячних модулів.
Виробники гарантують, що сонячні панелі для житлових будинків прослужать 20-25 років. Видання PV magazine Australia з’ясувало, які чинники впливають на термін служби фотоелектричних елементів.
Термін служби сонячної батареї залежить від клімату, типу самої панелі, її стелажної системи. Для пристрою не існує конкретного «терміну придатності», але з часом він може втратити в ефективності або зовсім вийти з ладу.Деградація сонячних панелей
За даними Національної лабораторії відновлюваних джерел енергії (NREL) у США, втрата виробництва з плином часу зазвичай становить близько 0,5% на рік. Виробники зазвичай вважають період від 25 до 30 років моментом, коли відбулася достатня деградація, і настав час заміни панелі. За даними NREL, галузевий стандарт виробничої гарантії на сонячний модуль становить 25 років.
З огляду на еталонний річний темп деградації 0,5%, 20-річна панель здатна виробляти близько 90% своєї початкової потужності.
Якість фотоелемента може впливати на швидкість деградації. NREL повідомляє, що у виробників преміум-класу, таких як Panasonic і LG, темпи деградації становлять близько 0,3% на рік, у той час як у деяких брендів темпи деградації досягають 0,8% на рік. Через 25 років батареї преміум-класу все ще можуть виробляти 93% від початкової потужності, а пристрій із вищим рівнем деградації зможе виробляти 82,5%.
Деградація виникає, коли іони всередині модуля починають активно рухатися між напівпровідниковим матеріалом та іншими елементами, такими як скло. Це призводить до зниження вихідної потужності, в деяких випадках значного. Деякі виробники виготовляють свої панелі зі стійких до деградації матеріалів.

Continue reading...