Штрафи для корупціонерів. Що не так із законопроектом 11340 і чи є "зрада"

132
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Верховна Рада 18 липня ухвалила у першому читанні законопроект 11340, за яким для корупціонерів зможуть пом’якшити покарання. Ідея викликала невдо.
Верховна Рада 18 липня ухвалила у першому читанні законопроект 11340, за яким для корупціонерів зможуть пом’якшити покарання. Ідея викликала невдоволення у активістів, які вважають, що це дозволить корупціонерам «відкупитись» від в’язниці.
Докладніше про те, в чому суть ініціативи і як насправді працюватиме закон – у матеріалі РБК-Україна нижче.Угода зі слідством – що не так із законопроектом 11340
Практика, згідно з якою підозрюваний йде на угоду з детективом, і отримує менш суворе покарання, у західних країнах – досить поширене явище. В Україні цю ініціативу періодично обговорювали, але, стикаючись із невпевненістю суспільства в тому, що це буде справедливо, залишали все як є.
Насправді угода з прокурором – це не щось нове, така практика в Україні є, але найчастіше вона застосовується тоді, коли або слідство, або підозрюваний не впевнені у своїй позиції чи кількості доказів. Ідея укладати угоди та «відкупатися» за менш суворе покарання у корупційних злочинах почала звучати з 2019 року, коли в Україні запустили ВАКС. Паралельно про це говорили закордонні партнери. Зрештою, цю ініціативу прописали у плані Ukraine Facility і, що важливо, узгодили з Європейським Союзом.
Після того, як законопроект пройшов комітети з правоохоронної діяльності та євроінтеграції, його винесли на голосування.
Сам законопроект передбачає застосування штрафу як додаткового покарання, якщо підозрюваний чи обвинувачений у корупції уклав правочин про визнання себе винним. Штрафи такі: за кримінальну провину – від 204 тисяч до 2,05 млн грн, за менш тяжкий злочин – від 2,05 млн до 204, за тяжкий – від 20,4 до 102 млн, за особливо тяжкий – від 102 до 204 млн грн.
Штраф як додаткове покарання призначають тоді, коли він передбачений санкцією статті. Також пропонують доповнити Кримінальний кодекс статтею, згідно з якою підозрюваний може розкрити іншого корупціонера і це підтвердиться, або якщо людина покрила збитки від свого злочину, суд може затвердити угоду про визнання її провини.
Загалом законопроект 11340 мав стати досить ефективним – насамперед це мотивація для «проміжних ланок» у корупційній схемі.

Continue reading...