Домой Polish — mix PiS reaguje na odrzucenie przez PKW sprawozdania finansowego partii. "Tusk wprowadza reżim...

PiS reaguje na odrzucenie przez PKW sprawozdania finansowego partii. "Tusk wprowadza reżim białoruski, który nie szanuje praw opozycji"

Szef klubu parlamentarnego PiS Mariusz Błaszczak zapewnił, że PiS odwoła się od decyzji PKW, a także odwoła się do swoich wyborców, którzy mogą się czuć oszuka…
Na specjalnie zorganizowanej konferencji PiS politycy tej partii, posłowie Mariusz Błaszczak, Rafał Bochenek i Zbigniew Bogucki skomentowali decyzję PKW o odrzuceniu sprawozdania finansowego komitetu PiS. „Pozbawienie finansowania PiS godzi w interesy 7 milionów 6 tys. wyborców. To nie jest tak, że ucierpi partia polityczna, ucierpi cały system naszego kraju, którego nie można nazwać demokratycznym” — powiedział Mariusz Błaszczak.
PKW odrzuciła sprawozdanie finansowe komitetu PiS z wyborów parlamentarnych
przekazał na konferencji prasowej przewodniczący PKW Sylwester Marciniak.
PiS pozbawione zostało subwencji na trzy lata, a dotację partii pomniejszono o 10 mln zł.
Jeszcze przed oficjalną decyzją PKW portal wPolityce.pl wskazywał nieoficjalnie, że PKW ma podważyć wydatki komitetu PiS.
Głos w sprawie decyzji PKW zabrał szef klubu PiS Mariusz Błaszczak oświadczając, że to co dziś spotkało opozycję, może w przyszłości spotkać partię Donalda Tuska.
Gwarancje ustawowe dla opozycji zostały złamane. To zmierza do tego, by w przyszłym roku wybory prezydenckie wygrał kandydat Koalicji 13 Grudnia, bo do tego sprowadza się decyzja tej partyjnej komisji wyborczej. Przypominam tylko, że kłamstwo ma krótkie nogi. To, co dziś spotkało PiS, pewnie w przyszłości spotka reżim Donalda Tuska, on wiecznie rządził nie będzie
— powiedział Mariusz Błaszczak.
Pozbawienie finansowania PiS godzi w interesy 7 milionów 6 tys. wyborców. To nie jest tak, że ucierpi partia polityczna, ucierpi cały system naszego kraju, którego nie można nazwać demokratycznym, tylko czymś w rodzaju dominacji baćki, jak na Białorusi. Tusk wprowadza reżim białoruski, który nie szanuje praw opozycji
— dodał.
Szef klubu parlamentarnego PiS zapewnił, że PiS odwoła się od decyzji PKW, a także odwoła się do swoich wyborców, którzy mogą się czuć oszukani przez państwo polskie.
Będziemy się oczywiście odwoływać od tej decyzji, będziemy składać skargę do SN, ale słyszeliśmy wypowiedzi niektórych z członków PKW, chociażby Ryszarda Kalisza, które nic dobrego nie wróżą. Ryszard Kalisz znów wrócił do polityki, tylko przez krótki czas był prawnikiem, a widać teraz, że znów włączył protokół „polityk”
— mówił Błaszczak.
Chcę zapewnić, że my tej sprawy tak nie zostawimy. Będziemy się odwoływać do naszych wyborców, będziemy prowadzić działalność. Oczywiście ona będzie ograniczona ze względu na zabranie finansowania, ale nie ustąpimy, bo nie godzimy się na reżim, jaki dziś w naszym kraju rządzi i godzi w prawa opozycji
— uzupełnił.