Віталій Овсянніков, Медичні закупівлі України: Е-каталог Prozorro Market змінив філософію держзакупівель

36
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

.
Українська система охорони здоров’я продовжує зміцнювати свої можливості в умовах війни. Здебільшого це відбувається за підтримки міжнародних партнерів, зокрема проєкту «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed), який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Цей проєкт сприяє створенню прозорих і ефективних механізмів закупівель лікарських засобів та медичних виробів в Україні, зокрема шляхом підтримки впровадження електронного каталогу Prozorro Market. П’ять років тому, на початку вересня, було здійснено першу закупівлю медичних товарів через е-каталог Prozorro Market. Це були одноразові пінцети для Харківської міської дитячої поліклініки №12.
Керівник проєкту Prozorro Market в ДП «Медичні закупівлі України» Віталій Овсянніков в інтерв’ю РБК-Україна розповів про те, як за цей час еволюціонував каталог, як він допомагає лікарням заощаджувати кошти та які подальші плани щодо його розвитку.
Державне підприємство «Медичні закупівлі України» працює з 2018 року і на сьогодні оперує бюджетом на рівні 12 млрд грн на рік. Важливу роль в ефективній та прозорій роботі підприємства відіграє електронний каталог Prozorro Market, де МЗУ є адміністратором медичної частини. Що собою представляє цей каталог, яку частку в електронній системі закупівель він займає та чим відрізняється від відкритих торгів у Prozorro?
— Цей проєкт виник після Революції Гідності, коли суспільство вимагало реформ, зокрема в медичній системі та публічних закупівлях. Саме тоді було створено електронну систему Prozorro.
Однак відкриті торги — складна, зарегульована процедура, тому був потрібен інструмент, який, з одного боку, відповідав би всім вимогам законодавства, а з іншого — спрощував систему закупівель та полегшував роботу замовникам. Таким інструментом і став електронний каталог. У його створенні, що працює з дотриманням антикорупційних принципів, велику роль відіграла допомога від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). З першого дня роботи МЗУ мають підтримку від USAID у межах проєкту «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed).
Сьогодні е-каталог — велика екосистема, яку адмініструємо не тільки ми, але й дві інші центральні закупівельні організації. Його основна ідея — полегшити процес закупівель для замовників, схожий на маркетплейс: замовник може обрати створену адміністратором специфікацію товару і придбати його, не виходячи з офісу. Це значно спрощує закупівельний процес. Це відзначають і лікарні у регіонах.
Відповідно до звіту компанії Ipsos, підготовленого за підтримки USAID/SAFEMed, медзаклади цінують Prozorro Market за оперативність, зручність і простоту у використанні: товари можна обрати через е-каталог і швидко додати у кошик; отримати пропозицію після запиту за два-три дні; потреба готувати величезну кількість документів (порівняно з тендерним процесом) відсутня.
Загалом в Україні існує кілька процедур закупівель: відкриті торги, спрощена система закупівель, закупівлі без використання електронної системи та електронний каталог.
— Як відбуваються закупівлі через е-каталог?
— Замовник обирає специфікацію товару (технічне завдання), далі оголошує закупівлю за обраною специфікацією, а постачальники надають свої цінові пропозиції й у разі обрання переможця доставляють товар безпосередньо до замовника. Це значне спрощення процесу закупівель у порівнянні з відкритими торгами. Наприклад, тривалість процедури закупівлі в е-каталозі в середньому складає 8 днів проти 20 днів у відкритих торгах.
— Який нині обсяг закупівель проходить через е-каталог?
— У 2022 році обсяг закупівель становив 28,4 млн грн, а у 2023 році зріс до 2,5 млрд грн. У 2024 році сума закупівель через каталог досягла вже 11,8 млрд грн.
Сьогодні каталог Prozorro Market охоплює понад 300 категорій медичних виробів та близько 500 категорій лікарських засобів. За міжнародною непатентованою назвою (МНН) їх понад 700. Загалом в е-каталозі налічується понад 40 тисяч медичних товарів.
— Ви адмініструєте медичну частину Prozorro Market вже 5 років. Яку частку в електронній системі за цей час вдалося зайняти е-каталогу?
— Наразі частка електронного каталогу становить близько 67%. Перша закупівля у 2019 році становила лише 6 тисяч гривень. Тоді це був пілотний проєкт. Після 2022 року обсяги закупівель почали стрімко зростати, була ухвалена постанова Кабінету міністрів України № 822 від 14 вересня 2020 р. «Про затвердження Порядку формування та використання електронного каталогу».
Зростала також кількість унікальних замовників: у 2022 році їх було 225, а у 2023 — майже 1700. Станом на вересень 2024 року кількість унікальних замовників досягла майже 2300. Це свідчить про те, що більшість закладів охорони здоров’я активно використовують електронний каталог.
— Чому цей інструмент став таким популярним? Які його переваги порівняно з традиційними закупівлями?
— Основна перевага використання замовниками електронного каталогу — швидкість. Від ініціації до підписання договору минає в середньому 8 днів, тоді як у відкритих торгах — близько 20 робочих днів.
Ще однією перевагою для лікарень є готові технічні завдання. У відкритих торгах замовник самостійно складає технічні завдання для предмета закупівлі. Проте не завжди лікарні мають відповідних фахівців для цього, адже їхні основні працівники — медики, а не спеціалісти із закупівель.
В електронному каталозі технічне завдання формує адміністратор. Наші категорійні менеджери спеціалізуються на окремих медичних виробах, обладнанні або лікарських засобах і точно знають, які характеристики потрібні для складання якісного технічного завдання.

Continue reading...