Росіяни отруїли Сейм та Десну: чи загрожує це Києву і через скільки часу річки очистяться

80
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Забрудення Росією Сейму та Десни українській екосистемі завдало шкоди на 400 мільйонів гривень — сюжет ТСН (новини 1+1)
На те, щоб отруєна екосистема річок повністю відновилася знадобиться 2-3 роки.
Забрудення Росією Сейму та Десни українській екосистемі завдало шкоди на 400 мільйонів гривень.
У серпні росіяни скинули у воду органічні відходи. Це — результати переробки на цукровому заводі в Тьоткіно, в Курській області. Отрута швидко поширилася течією річками Сумщини та Чернігівщини, спричинивши масовий мор риби. А вже за кілька днів, кажуть експерти, бруд може дістатись і столиці.
Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Олени Лоскун.Що відомо про отруєння річок росіянами
Над Десною працюють спеціальні установки, котрі насичують річку киснем. Так фахівці намагаються убезпечити річку від масової загибелі риби. А заразом не пропустити брудну пляму, котру може принести із Чернігівської області.
«Забруднення сюди ще не дійшло, ще залишилося до цього місця ще 60 км. А до місця водозабору київського це ще 40. Все разом 100 км», — каже голова Державного агентства водних ресурсів України Михайло Янчук.
Усе почалося всередині серпня. Мешканці Сумщини жахнулися: річку Сейм вкрили туші мертвої риби, комах та молюсків. Їх несло течією і прибивало до берега. Підійти до води було практично неможливо: навколо стояв жахливий сморід.
Це — черговий екологічний злочин ворога. Так тоді пояснили у Держагенстві з розвитку меліорацій та рибного господарства. У Сеймі, яка бере початок на території російської Курщини, зафіксували перевищення, зокрема, амонію. Отже, ймовірно, окупанти скинули відходи невідомих речовин.
Результатом забруднення річки стала масова загибель риби внаслідок критично низького вмісту розчиненого у воді кисню.

Continue reading...