Мобілізація в Україні потребує змін: чому на Заході не вірять у перемогу "армії дідів" і де потрібні жінки

59
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Які зміни у мобілізації в Україні переконають людей йти у військо. Думки експерта Романенка та військових ᐅTSN.ua(новини 1+1).
Чому посилили перевірки після концертів і що потрібно змінювати в армії.
В Україні знову напружена ситуація з мобілізацією. Представники ТЦК та СП разом з поліцією вдаються до вуличних перевірок облікових документів, що викликало чергову хвилю невдоволення.
Особливо після перевірок та затримання чоловіків у нічних клубах, спортзалах, ресторанах та на виході з концертів відомих виконавців.
Експерти кажуть, що причина з відновлення вуличних перевірок криється в тому, що велика кількість українців не оновили свої дані. Відповідно, мобілізаційні процеси дають пробуксовку.
ТСН.ua поцікавився, як зробити мобілізацію в Україні ефективною.Яких змін потребує армія?
Військові називають основні причини аби цивільні українці хотіли йти до війська.
Перше – потрібен чіткий термін служби, бо її безкінечність – нищить мотивацію служити.
Друге – мотивація захищати державу, має будуватися на мотивуванні, а не на залякуванні. Залякування і покарання – це не мотивація.
Третє – вже у війську мають бути спрощеними дозволи на переведення у інший підрозділ, бо саме це породжує і самовільне залишення частини та інші негативні явища.
Четверте – армія потребує реформ і змін, а ще адекватних командирів, які вміють чути та розуміти підлеглих, без «совковості», де командир завжди правий, а ти – ніхто.Завдання: працювати над мотивацією
Військовий експерт Ігор Романенко вважає, що потрібно більше працювати над мотивацією людей, яких мають мобілізувати до війська.
«Вочевидь, що нам потрібно робити більшу ставку на військовий рекрутинг. Має постійно тривати роз’яснювальна робота. До людей потрібно донести, що мобілізація буде продовжуватися, а військовозобов’язані, які мають бути призвані можуть отримати право обирати, де б вони хотіли нести службу. Це важливо, бо саме тут зберігається мотиваційна складова. Адже лікарі мають лікувати, ремонтники ремонтувати, а інженери будувати укріплення, а не йти на штурми ворожих позицій», – розповідає ТСН.ua Ігор Романенко, військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці та заступник керівника Генштабу (2006–2010 рр.).Ситуація на фронті вимагає додаткових сил
У той же час, експерт зауважує, що рекрутинг – лише частина від того, що нам потрібно з резервів на поточний час.
«Щоб аналізувати питання мобілізації, потрібно об’єктивно розуміти стан справ на фронті, а він, на жаль, важкий на усіх напрямках. І є величезна потреба не тільки в озброєнні та техніці. Наші підприємства оборонно-промислового комплексу закривають цю потребу лише 15-20%, а решту дають союзники, але роблять вони це не дуже швидко. Партнери спостерігають, що відбувається у нас з мобілізацією і, відповідно, розмірковують, а чи доцільно вкладати у все це кошти. Хоча ми з історією на Курщині показали, що можемо і доцільно. Але мусимо це знову доводити і розраховувати на власні сили», – зазначає військовий експерт.
Ігор Романенко зауважує, що гостра ситуація на фронті спонукає до більш рішучих дій з мобілізації. Тому не дивно, що триває перевірка документів у тих, хто відвідує концерти, ходить у спортзали або проводить час у ресторанах.Держава, як інструмент примусу
Щодо завдань з мобілізації, то генерал-лейтенант зауважує, що новий закон про мобілізацію діє більше як обліковий.
«Після того, як закон запрацював, він дав армії по 30 тисяч новобранців кожного місяця літа, а вже восени показники погіршилися. Тому зараз намагаються покращити ситуацію завдяки вуличним перевіркам. І я вважаю це абсолютно вірним. У людей був час оновити дані та стати на військовий облік.

Continue reading...