Про винищувачі Gripen для України, План перемоги та поразку Росії: інтерв’ю з міністром оборони Швеції

51
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Пол Йонсон вважає, що Україна буде цінним членом НАТО.
Пол Йонсон вважає, що Україна буде цінним членом НАТО.
Швеція стала членом Північноатлантичного альянсу в березні 2024 року. Та отримавши над головою «парасольку НАТО», Стокгольм не розслабився, а ще сильніше взявся за власну оборону. Недавно шведське керівництво анонсувало багаторічний амбітний план нарощення витрат на військо через ризик нападу Росії.
Крім того, Швеція є одним з провідних донорів допомоги для Києва на душу населення, надаючи понад чотири мільярди євро військової підтримки.
На полях міністеріалу в Брюсселі міжнародна оглядачка «Телеграфу» Ольга Кирилова поспілкувалася з міністром оборони Швеції Полом Йонсоном щодо намірів з передачі Україні винищувачів Gripen, українського Плану перемоги та операцій ЗСУ на території РФ.»Ми вже виділили гроші на запчастини для Gripen»
Пане міністре, чому для Швеції зараз важливо збільшити витрати на власну оборону? З якими загрозами стикається країна, враховуючи російські провокації?
— Кілька днів тому ми представили в парламенті Швеції новий законопроєкт щодо щорічного оборонного плану, розрахованого на п’ять років. Він включає значні інвестиції в оборону, а також наш багаторічний фінансовий пакет підтримки України, що становить приблизно 2,5 мільярда євро на 2024, 2025 та 2026 роки. Тому це також частина нашої підтримки України. Це невід’ємна складова нашої політики безпеки та оборони.
Як і Україна, ми розуміємо, що Росія є безрозсудною, небезпечною та надзвичайно агресивною, і вона йде на великі політичні та військові ризики. Саме тому дуже важливо нарощувати сильні збройні сили. Ми відчуваємо себе безпечніше в НАТО, НАТО стає сильнішим з нами, але членства в Альянсі недостатньо.
Ми також повинні розвивати наші національні сили оборони, водночас продовжуючи підтримувати Україну. Це, звісно, правильне рішення, але також розумне, адже це інвестиція в нашу власну безпеку. Україна зараз є європейським щитом проти російської військової експансії.

Continue reading...