Не торгівлею єдиною: яким бізнесом сьогодні вигідно займатися в Україні

268
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Сайт Сегодня розбирався, які види підприємницької діяльності найбільш популярні зараз в Україні і чим вигідно займатися, щоб заробити
За кількістю виявлених підприємств і зареєстрованих ф ізичних осіб — підприємців прийнято судити про бізнес-клімат в країні та економічну ситуацію в цілому. Якщо умови сприятливі — число нових бізнес — структур зростає, і навпаки.
За допомогою відкритих баз даних та сервісу Opendatabot ми вирішили дізнатися, як йдуть справи у бізнесу в цьому році і які види діяльності найбільш популярні .
Аналіз відкритих реєстрів показує, що за першу половину 2018 року в Україні відкрилося менше 44% від загального числа компаній, зареєстрованих в минулому році. Це дозволяє припустити, що до кінця року кількість новостворених юридичних осіб виявиться меншою, ніж в минулому році. У свою чергу, в минулому році цей показник був нижче, ніж в позаминулому. Тобто тенденція до скорочення числа нових підприємств, на жаль, триває. У 2016 році в Україні було зареєстровано 320 904 нових юридичних особи, в 2017-м – 266 094. За першу половину 2018 року в реєстри внесено тільки 117 047 нових компаній. Ситуація з реєстрацією нових ФОП, або ФОП, тобто фізичних осіб – підприємців, ще гірше. За 6 місяців 2018 року їх зареєструвалося всього близько 28% від торішнього показника за 12 місяців. Це означає, що до кінця року можемо отримати показник мало не в 2 рази нижче, ніж в минулому році. Скорочення кількості нових ФОП пов’язують зі зміною в оподаткуванні цієї категорії підприємців, а саме – з необхідністю платити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) за будь-яких обставин в повному розмірі (за рідкісним винятком). З цієї причини минулий рік почався з масового закриття підприємств, число створюваних нових ФОП, відповідно, теж зменшилося. У 2016 році в Україні було зареєстровано 1 млн 31,9 тис. фізичних осіб-підприємців. У 2017-му – 935,4 тис. А за перше півріччя 2018 року – 261 788 ФОП.
Росте популярність оптової торгівлі
Твердження про те, що основний вид бізнесу в Україні — це торгівля, навряд чи когось здивує або викличе бажання посперечатися. Така ситуація є типовою не тільки для нашої країни, але і для багатьох інших.
Сервіс Opendatabot показав, що більшість юридичних осіб під час реєстрації вибирають основним видом діяльності оптову торгівлю. Тоді як більшість фізосіб-підприємців – роздрібну. Так, в 2018 році в сфері оптової торгівлі (крім торгівлі транспортними засобами) за півроку зареєструвалося 11 869 юридичних осіб тобто практично кожне десяте підприємство. А роздрібною торгівлею вирішили займатися тільки 880 юросіб тобто менше 1% нових підприємств. Якщо порівнювати з минулими роками, то можна констатувати, що відсоток підприємств оптової торгівлі зростає. Так, в 2016 році оптовою торгівлею вирішили займатися всього 4,3% знову зареєстрованих підприємств.

Continue reading...