Королівський прийом, зброя, санкції: все, що відомо про історичний візит Зеленського до Британії

80
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Array
Президент Володимир Зеленський несподівано вирушив у свій другий закордонний візит від початку повномасштабного вторгнення. Першою зупинкою стали Сполучені Штати, а цього разу Зеленський поїхав у Велику Британію – країну, яка часто виступає рушійною силою у наданні військової підтримки Україні.
Володимир Зеленський мав дуже тісні стосунки з експрем’єром Великої Британії Борисом Джонсоном. Чинний голова британського уряду обіцяв продовжити політику Джонсона щодо підтримки України та, схоже, дотримує своє слово. Майже відразу після призначення на посаду прем’єр-міністра Сунак відвідав Київ, а сьогодні, на тлі загрози нового масштабного наступу з боку Росії, вже Володимир Зеленський вирушив до Лондона, аби заручитися посиленою підтримкою з боку Сполученого Королівства. 24 Канал проаналізував, з якою метою Зеленський поїхав до Сполученого Королівства. Чи отримає Україна нові типи озброєння
Поїздка президента України до Лондона стала справжньою несподіванкою.
Зеленський прибув у Британію літаком королівських ВПС, британський прем’єр зустрів його в аеропорту Станстед.
У середу вранці про візит Зеленського оголосив офіційний Лондон та судячи з попередніх заяв, можна з точністю сказати – мета зустрічі полягає у посиленні військової підтримки України та санкційному тиску проти Росії. Видання The New York Times пише, що швидше за все, Ріші Сунак оголосить про плани розширення британської військової допомоги, включно з навчаннями українських пілотів.
Сьогодні я в Лондоні, щоб особисто подякувати британському народу за підтримку і прем’єр-міністру Ріші Сунаку за його лідерську позицію,
– написав президент.
Дивіться відео, як зустрічали Зеленського у Великій Британії: Зверніть увагу! Питання постачань західних винищувачів нині стало головною темою для обговорення, відразу після того, як Захід погодився оснастити українську армію своїми танками. Наразі невідомо, чи оголосить британський прем’єр про передачу Україні якоїсь кількості винищувачів, однак це цілком реально, адже саме Велика Британія стала першою країною, яка погодилася передати Україні свої танки Challenger 2.

Попри те, що загалом британці передадуть всього 14 машин, символізм події зіграв дуже важливу роль, адже таке рішення уряду Великої Британії фактично пробило психологічний бар’єр на Заході, і тепер Україна очікує сотні західних танків від інших країн, включно з німецькими Leopard та американськими Abrams. Ще кілька місяців тому, про це можна було тільки мріяти.
Візит президента Зеленського у Велику Британію є свідченням мужності, рішучості та боротьби його країни, а також свідченням непорушної дружби між нашими двома країнами,
– наголосив Ріші Сунак, прокоментувавши візит Зеленського.
Коментуючи візит Зеленського, британський прем’єр зазначив, що його приїзд і розширення програми підготовки українських військових у Британії «підкреслює зобов’язання не просто надавати військове обладнання на короткий термін, але й довгострокове зобов’язання стояти пліч-о-пліч з Україною протягом багатьох років».
Зеленський згодом прибув на Даунінг-стріт, 10, де проводить зустріч з Ріші Сунаком.
На Даунінг-стріт також заявили, що Зеленський виступить з промовою в парламенті.

Continue reading...