ЄС готовий розширюватися: хто головний кандидат?

170
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Хто з кандидатів першим вступить до Євросоюзу? Яка підтримка в України? Чому ЄС вигідний прийом нових членів? Коли покращиться добробут країн-кандидатів? Все це обговорювали на саміті в Гранаді.
На неформальному саміті Європейського Союзу в іспанській Гранаді у п’ятницю, 6 жовтня, лідери країн ЄС обговорили його майбутнє. Зустріч поклала початок великій та складній дискусії про стратегію розширення Євросоюзу.
Йшлося не лише про те, що мають виконати країни-кандидати, серед яких Україна, Молдова та Грузія, для вступу, а й про те, як має підготуватися до розширення сам ЄС — які реформи він повинен провести, які нові закони ухвалити, як фінансувати розширення.
Зокрема, канцлер Німеччини Олаф Шольц (Olaf Scholz) вважає, що ЄС доведеться відмовитися від принципу одностайності в зовнішній та податковій політиці й вирішувати надалі ці питання більшістю голосів. Він також пропонує визначитися з майбутнім розміром Європейської Комісії та розподілом місць у Європейському парламенті, а не «просто розширювати Єврокомісію та винаходити нові міністерства» для нових членів.  Євросоюз — «не закритий клуб» 
Останній етап розширення пройшов у Євросоюзі 10 років тому, коли до нього прийняли Хорватію. Поки що йдеться про те, що наступне розширення має відбутися у 2030 році. Деякі лідери, наприклад прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас, вважають, що це пізно.
«Ми повинні бути готові ще до 2030 року. Нам потрібно прискоритися. Минуло багато років відтоді, як ми востаннє прийняли в ЄС нову країну», — каже вона. На думку Каллас, маленькі країни, такі як Чорногорія, Євросоюзу вдасться інтегрувати майже непомітно для себе, тоді як великі потребуватимуть великої роботи. Тому її пропозиція полягає в тому, щоб почати з прийому невеликих країн і продемонструвати, що ЄС — «не закритий клуб». 
Однак голова Європейської Ради Шарль Мішель наголосив, що вступ до ЄС ґрунтується не на розмірі, а виключно на заслугах. А терміни — це стимул до того, щоб вчасно виконати необхідні умови, вважає він. Правильно буде встановити дату, до якої кожен має виконати свої зобов’язання», — сказав Мішель, додавши, що зобов’язання мають виконати не тільки кандидати, а й ЄС. 
На його думку, щоб підготуватися до розширення, ЄС важливо відповісти на три запитання: «що ми хочемо робити разом, тобто якими є наші пріоритети і спільна політика», «як ми будемо платити за розширення, бо коли йдеться про гроші — це завжди складно» і «як ми ухвалюватимемо спільні рішення».

Continue reading...