Коррупционная схема на 1,5 миллиарда: как украинский импортер "Прогрес" закупал снаряды через польскую прокладку "Alfa"

146
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Взаємини Міноборони з тандемом «Прогрес»-«Alfa» почалися майже відразу після повномасштабного вторгнення РФ в Україну
Взаємини Міноборони з тандемом «Прогрес»-«Alfa» почалися майже відразу після повномасштабного вторгнення РФ в Україну
Український спецімпортер «Прогрес» закуповував боєприпаси через польську прокладку «Alfa» за завищеними цінами.
Про це повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на допису фейсбук журналістки Тетяни Ніколаєнко.
Вчора, 22 грудня 2023 року, СБУ повідомила, що виявила корупційну схему придбання боєприпасів для ЗСУ на майже 1,5 млрд грн. У результаті комплексних заходів у Києві затримано керівника Головного управління з організації виробництва боєприпасів і будівництва споруд спеціального призначення Міністерства оборони, який причетний до оборудки. За даними слідства, посадовець Міноборони у грудні минулого року підписав угоду з компанією-спецімпортером «Прогрес» на придбання оптової партії артилерійських снарядів. Згодом новостворена Агенція оборонних закупівель Міноборони уклала прямий контракт на постачання цих самих артснарядів з виробником. Проте фігурант справи, нехтуючи контрактом Агенції оборонних закупівель, безпідставно продовжив дію попередньої угоди з підприємством-спецімпортером «Прогрес». Більше того, після пролонгації «старого» договору на рахунки афілійованої іноземної фірми-посередника було перераховано майже 1,5 млрд грн. Ця сума на 30% перевищила вартість продукції за прямим договором з виробником.
Взаємини ж Міноборони з тандемом «Прогрес»-«Alfa» почалися майже відразу після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. У квітні 2022 року Міністерство оборони отримало пропозиції від польської компанії «Alfa», яка раніше не була відома як постачальник зброї, і законтрактувало її на понад 3 мільярди гривень.
«Згідно з відповіддю профільного департаменту на запит громадської антикорупційної ради Міноборони, з початку повномасштабного вторгнення ця компанія уклала 12 угод, 5 з яких наразі оскаржуються в міжнародних судах.

Continue reading...