Допомагає Путіну та критикує Україну. Чим відомий прем'єр Угорщини Віктор Орбан

64
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Віктор Орбан очолює уряд Угорщини впродовж останніх 14 років та є одним із найбільш суперечливих політиків Європи. Його звинувачують в авторитаризмі, .
Віктор Орбан очолює уряд Угорщини впродовж останніх 14 років та є одним із найбільш суперечливих політиків Європи. Його звинувачують в авторитаризмі, підігруванні інтересам Росії та антизахідних настроях. Угорський прем’єр планомірно блокує допомогу Україні від ЄС та наполягає на «мирних переговорах» для завершення війни.
РБК-Україна в матеріалі нижче розповідає, що відомо про Віктора Орбана та його позицію щодо України.
Зміст:
Хто такий Віктор Орбан: біографія та початок кар’єри в політиці
Наймолодший прем’єр Угорщини
Розворот від демократії до авторитаризму
Прихильник Путіна і Трампа
Недружній сусід? Позиція Орбана щодо України Хто такий Віктор Орбан: біографія та початок кар’єри в політиці
Віктору Орбану 61 рік, народився в угорському місті Секешфехервар. Батько працював інженером-агрономом, а мати – логопедом. Після закінчення середньої школи, пройшов строкову військову службу, а потім вступив на юридичний факультет Будапештського університету.
Брав активну участь у студентському самоврядуванні. Темою магістерської роботи Орбан обрав дослідження антикомуністичного руху «Солідарність» у Польщі.
Почав політичну діяльність у 1988 році, ставши одним із засновників громадсько-політичного альянсу FIDESZ (абревіатура від FIatal DEmokraták SZövetsége, Союз молодих демократів).
Впізнаваність серед громадян Орбан здобув у 1989 році, коли в центрі Будапешту перед багатотисячним натовпом проголосив промову із закликом до виведення радянських військ з Угорщини та проведення виборів.
Невдовзі його, як одного з очільників FIDESZ, запросили взяти участь у переговорах із правлячою комуністичною партією. Вже за рік в Угорщині відбулися вибори, а війська СРСР залишили країну в 1991-му.
З 1988 року Орбан працював у Фонді Сороса в Будапешті юристом і соціологом, а 1989-го вирушив на навчання в коледж Пембрук в Оксфорді завдяки стипендії фонду.Наймолодший прем’єр Угорщини
Віктор Орбан повернувся з навчання у США в 1990-му, щоб взяти участь у парламентських виборах. В результаті був обраний депутатом та очолив фракцію FIDESZ.
Врешті FIDESZ перетворилася з молодіжної ліберальної політичної організації в правоконсервативну партію, а Орбан став її лідером.
На виборах 1998 року партія отримала більшість голосів, і він обійняв посаду прем’єр-міністра Угорщини. У 35 років став наймолодшим очільником уряду в історії країни.
Серед напрямків його роботи було зниження податків і соціальних внесків, боротьба з безробіттям та інфляцією.
У період роботи першого уряду Орбана інфляція знизилася з 15% до 7,8 % (станом на 2001 рік), скоротився дефіцит бюджету та почалося економічне зростання. Було скасовано плату за навчання в університетах, відновлено універсальні пільги для матерів.
За прем’єрства Віктора Орбана Угорщина в 1999 році увійшла до складу НАТО.Розворот від демократії до авторитаризму
У 2002 після поразки на виборах Віктор Орбан залишив посаду прем’єра і наступні 8 років його партія FIDESZ перебувала в опозиції.
За цей час демократичні погляди політика почали змінюватися в бік авторитаризму. Орбан намагався повернути прихильність виборців популістськими заявами, критикував реформи системи освіти та медицини, впроваджені чинною на той момент владою.

Continue reading...