Перше побачення. Як пройшла довгоочікувана зустріч Путіна і Трампа

313
0
ПОДЕЛИТЬСЯ

Путін нарешті досяг рожевої мрії та потиснув руку Дональду Трампу на саміті Великої двадцятки в Гамбурзі. Проте є сумніви, що особистий контакт принесе йому суттєвий зиск
З року в рік саміт Великої двадцятки (G20) все більше від питань економіки переходить на питання геополітики. Ось і цього разу з подачі світових ЗМІ чи не головною інтригою дійства стала перша зустріч очі-в-очі Дональда Трампа та Володимира Путіна.
Хоча були й інші не менш видовищні події. Зокрема, саміт супроводжували протести антиглобалістів, які проводили їх під гаслом «Ласкаво просимо в пекло». Вони кидали порожнім пляшками в поліцію, палили автівки непричетних до саміту німців та грабували магазинчики, які траплялись їм на шляху.
Фото: Reuters
Щоб протидіяти хуліганам довелось задіяти сили поліції з інших німецьких міст. Міністр юстиції Хейко Маас повідомив, що під час сутичок було поранено 160 поліцейських та заарештовано 40 учасників протестів. Пожежна охорона Гамбурга повідомила, що поранено 11 учасників протестів, які впали зі стіни під час протистояння з поліцією.
Через демонстрантів дружина американського президента Меланія Трамп довго не могла вийти з готелю. А таблоїд Bild розповсюдив чутки про те, що протестувальники напали на охорону готелю, де зупинився Путін.
На «сімейному фото» учасників саміту Трампа й Путіна помістили в перший ряд, але з протилежних сторін.
Путін ліворуч від Меркель, Трамп — праворуч. Фото: Reuters
А ввечері, під час банкету, Путін, якій зараз подрожує без дружини, опинився за столом поруч із Меланією Трамп. Перша леді США на своїх шпильках виявилася на півголови вищою за російського лідера.
Фото: Reuters
«Позитивна хімія»
Зустріч Трампа й Путіна, як висловилося агентство Reuters, розглядалася ледь не під мікрокопом: журналістів цікавили вирази обличь, жести та інші дрібниці поведінки Путіна й Трампа. Рахували, скільки вони тисли один одному руки та скільки тривала зустріч перед камерами та за зачиненими дверима.
Американський президент в їхній інтерпретації тепер ледь не кращий друг Путіна, з яким вони тепер будуть відбудовувати все те, що сплюндрував Обама. А що їм лишається, окрім як шукати позитив там, де по суті ніяких суттєвих проривів не відбулося.
Тіллерсон, Трамп, Путін, Лавров і перекладачі. Фото: Reuters
Головне, звісно, не сам факт зустрічі, а плоди, які вона може принести. Більше того, важлива не єдина зустріч, а вибудова загального напрямку зовнішньої політики. А він для Росії вимальовується в сумних тонах, незважаючи на те, що зустріч президентів тривала дві години та 15 хвилин, замість запланованих 30 хвилин.
З них, незважаючи на згадану держсекретарем Тіллерсоном «позитивну хімію», яка виникла між обома президентами, слід відмінусувати чималий шмат часу, коли говорили перекладачі.
Для довідки, зустрічі Обами й Путіна також не раз тривали довше запланованого. Так було і під час їхнього першого побачення в 2009 році (більше двох годин) , і під час минулорічної зустрічі «на полях» саміту G20 в Ханчжоу (година й 20 хвилин) .
І, до речі, той же Тіллерсон у неділю прибуває в Київ. Хочі і ненадовго, але все одно, це гарний знак, що після переговорів з Путіним він поінформує про них українську сторону.
А незабаром до України навідається ще й міністр оборони США Джеймс Меттіс, який на відміну від свого президента не має жодних ілюзій щодо Кремля. Тож скоріш за все він привезе з собою якісь оборонні угоди, які згадував у Вашингтоні Порошенко.
«Оці тебе ображали?»
Перед зустріччю за закритими дверима Путін з Трампом як заведено позували кілька хвилин перед камерами. За чей час вони встигли обмінятися люб’язностями. Трамп був у своєму звичному репертуарі та заявив: «Ми очікуємо на багато позитивних речей для Росії, для Сполучених Штатів та для всіх, кого це стосується».
Путін на це відповів, що вони говорили по телефону, але «телефонних розмов завжди недостатньо». «Радий познайомитися особисто», — завершив він.

Continue reading...