Home Ukraine Україна — українською Громадянин світу. Чому Порошенко забрав у Саакашвілі український паспорт

Громадянин світу. Чому Порошенко забрав у Саакашвілі український паспорт

174
0
SHARE

Два роки, один місяць і 26 днів. Рівно стільки часу колишній президент Грузії був володарем паспорту з українським гербом. Я буду домагатись законного права повернутись в Україну!, – заявив Саакашвілі. Як і чому Михеїла Саакашвілі позбавили громадянства, і у що це виллється.
Два роки, один місяць і 26 днів. Рівно стільки часу колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі був володарем темно-синього паспорту з гербом України.
Новину про припинення українського громадянства Саакашвілі вдень середи, 26 липня в аккаунті в Facebook поширив народний депутат від фракції “Радикальної партії Олега Ляшка” Ігор Мосійчук.
За кілька годин з’ явилося і офіційне повідомлення Державної міграційної служби з цього приводу.
Сухий, канцелярський текст у п’ ять абзаців від ДМС мало що пояснював. У повідомленні зазначалося, що президентом Петром Порошенком видано указ про припинення громадянства.
З третьої години дня, а простіше кажучи, після того, як з’ явилося повідомлення Мосійчука в Facebook журналісти “Української правди” і багато наших колег з інших видань намагалися зв’ язатися з посадовими особами, прес-службою Адміністрації президента для додаткових коментарів, але ніхто не піднімав слухавки.
Тексту указу про припинення громадянства досі немає на сайті президента України. Ввечері Порошенко у своєму Twitter привітав київське “Динамо” з перемогою над швейцарським “Янг Бойз”, але жодним чином не обмовився про Саакашвілі.
УП вдалося з’ ясувати, що Саакашвілі міг втратити громадянство через те, що під час заповнення відповідних документів не вказав інформації про судимості.
“Він втратив громадянство, бо під час заповнення документів на отримання українського громадянства написав, що не має судимості, а насправді мав – по ньому кілька тяжких справ у Грузії”, – зазначив УП співрозмовник в оточенні Порошенка.
Саакашвілі озвучив свою позицію лише під ранок четверга.
“Я живу в Україні вже понад 13 років, я брав участь у трьох революціях: революції на граніті та двох майданах! У мене лише одне єдине громадянство – українське і їм не вдасться мене його позбавити!”, – заявив Саакшвілі.
Він також запевнив, що не отримуватиме статус біженця.
“Зараз мене хочуть змусити отримати статус біженця. Цього не буде! Я не збираюсь ніде лишатися та отримувати ніякий статус! Я буду домагатись законного права повернутись в Україну!”, – зазначив він.
Як і чому Михеїла Саакашвілі позбавили громадянства, і у що це виллється – нижче, в тексті “Української правди”.
Стан невизначеності
Тож інформаційну бомбу середи першим розірвав Ігор Мосійчук.
Нардеп зробив перепост статусу Станіслава Речинського, головреда сумнівного сайту “ОРД”, в якому стверджувалося, що Міхеїла Саакашвілі позбавили українського громадянства.
“Мені підтверджують: це правда – грузинського януковича Міхо Саакашвілі позбавили українського громадянства і це свідчить, що президент Петро Порошенко нарешті почав визнавати власні помилки. Він в незаконний спосіб надав наше громадянство і зараз виправляє виключно власні помилки”, – дописав Мосійчук до перепосту.
Журналісти кинулися перевіряти твердження Мосійчука. Прес-секретарка Саакашвілі Дарина Чиж не мала інформації про припинення українського громадянства, і пообіцяла зв’ язатися з колишнім президентом Грузії, який в ці дні якраз виїхав до США.
Згодом сайт ТСН написав, що в Державній міграційній службі їм підтвердили інформацію Мосійчука. Через деякий час це формулювання замінили на “підтвердили поінформовані джерела”.
Інформаційна плутанина набирала обертів.
Прес-секретарка Саакашвілі повідомила, що телефоном речник Державної міграційної служби спростував інформацію щодо позбавлення громадянства.
В цей же час отримати хоч якісь коментарі намагалася і “Українська правда”.
Речник ДМС Сергій Гунько повідомив, що не спілкувався зі ЗМІ, а на пряме питання, чи позбавили українського громадянства колишнього президента Грузії, він лише сухо відповів “без коментарів”.
За півгодини ДМС опублікувала на своєму сайті офіційну заяву, в якій йшлося про те, що президент Петро Порошенко видав указ про припинення українського громадянства Саакашвілі.
“Президентом видано указ про втрату громадянства України. Припинення громадянства України у випадках, передбачених законом, є конституційною нормою”, – йшлося в повідомленні.
В ДМС додавали, що матеріали стосовно Саакашвілі надані ГПУ, які отримані від грузинської сторони. Як відомо, минулого тижня президент Порошенко перебував у Грузії із робочим візитом.
Цікаво, що запит з приводу позбавлення Саакашвілі громадянства в ГПУ надіслав нардеп від фракції РПЛ Андрій Лозовий – однопартієць Мосійчука.
У документі, що датований 20 липня, Лозовий посилається на заяву міністра юстиції Грузії Теї Цулукіані про те, що грузинська сторона двічі зверталася до України з проханням екстрадувати Саакашвілі і двічі отримала відмову.
“Наше прохання було спрямоване, було обгрунтоване. Відправлено докази, і на підставі цих доказів українська сторона може прийняти те рішення, яке для неї на даному етапі вже прийнятне”, – цитує Лозовий слова Цулукіані.
Лозовий просив ГПУ відповісти, коли надходили ці зверення грузинської сторони, чи відповідає дійсності інформація про неодноразові звернення щодо екстрадиції Саакашвілі, які статті йому інкрімінуються.
Генеральна прокуратура після цього звернулася до Міграційної служби. За запитом комісія з питань громадянства ухвалила відповідне рішення.
“Грузини передали залізобетонні документи прокуратурі. Арсен Аваков через міграційну службу їх реалізував (знаходиться у підпорядкуванні МВС – УП) , дав вмотивоване подання. Що робити президенту? Захищати і цим самим порушувати закон, чи прийняти формальне рішення? Президент обрав друге “, – пояснює УП співрозмовник в оточенні Порошенка.

Continue reading...