Home Ukraine Україна — українською Довгий шлях до Європи. Підсумки саміту Україна-ЄС

Довгий шлях до Європи. Підсумки саміту Україна-ЄС

276
0
SHARE

Тиждень зібрав найважливіші заяви, які прозвучали на саміті. – Новини – Український тиждень, Тиждень.ua
У Києві 13 липня відбулося засідання дев’ятнадцятого саміту “Україна – Європейський Союз”, який є черговим етапом руху України у європейському напрямку. Делегацію ЄС представляли президент Європейської ради Дональд Туск і президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер. Тиждень зібрав найважливіші заяви, які прозвучали на саміті.
Тернистий шлях до ЄС
Зустріч завершилась без ухвалення спільної заяви через, як пише ЄП, фразу про “європейські прагнення”. За правилами європейської дипломатії, відсутність спільної заяви є демонстрацією глибокої кризи у відносинах. Це вже другий саміт Україна-ЄС, який завершується без схвалення підсумкової заяви чи спільної декларації. Перший був у 2013 році, за президентства Віктора Януковича. Та цього разу на заваді стали Нідерланди, яких підтримали ще деякі держави. Вони вимагали додати в текст нові обмеження для європейських прагнень України.
Але відповідаючи на питання про те, чи була схвалена підсумкова заява саміту і чи є в ній згадка про європейський вибір України, Туск намагався розвіяти побоювання щодо суперечки у формулюванні. За його словами, все, що стосується європейських перспектив України, вже закріплено в угоді про асоціацію України і ЄС. А сам документ вже ратифікований і вступає в силу у вересні.
“Найважливіша частина цього найважливішого документа – угоди про асоціацію – це не гасла. Всі прагнення України знайшли відображення в цьому документі. Євросоюз вітає європейські прагнення України і вітає її європейський вибір”, – зазначив президент Європейської ради, додавши, що такої ж позиції дотримується і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.
У свою чергу Порошенко заявив, що “формула імплементації Угоди про асоціацію, наш шлях до Євросоюзу – стає директивою для української влади і українського суспільства. Наше стратегічне завдання – утвердження України як успішної європейської держави з міцними державними інститутами і конкурентною економікою, інтегрованою в європейську”.
Глава держави підкреслив, що вже зараз необхідно розробляти “дорожню карту” подальшого зближення з Європейським Союзом для “втілення наших мрій”.

Continue reading...