Довгий шлях до Європи. Підсумки саміту Україна-ЄС

281
0
SHARE

Тиждень зібрав найважливіші заяви, які прозвучали на саміті. – Новини – Український тиждень, Тиждень.ua
У Києві 13 липня відбулося засідання дев’ятнадцятого саміту « Україна – Європейський Союз », який є черговим етапом руху України у європейському напрямку. Делегацію ЄС представляли президент Європейської ради Дональд Туск і президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер. Тиждень зібрав найважливіші заяви, які прозвучали на саміті.
Тернистий шлях до ЄС
Зустріч завершилась без ухвалення спільної заяви через, як пише ЄП, фразу про « європейські прагнення ». За правилами європейської дипломатії, відсутність спільної заяви є демонстрацією глибокої кризи у відносинах. Це вже другий саміт Україна-ЄС, який завершується без схвалення підсумкової заяви чи спільної декларації. Перший був у 2013 році, за президентства Віктора Януковича. Та цього разу на заваді стали Нідерланди, яких підтримали ще деякі держави. Вони вимагали додати в текст нові обмеження для європейських прагнень України.
Але відповідаючи на питання про те, чи була схвалена підсумкова заява саміту і чи є в ній згадка про європейський вибір України, Туск намагався розвіяти побоювання щодо суперечки у формулюванні. За його словами, все, що стосується європейських перспектив України, вже закріплено в угоді про асоціацію України і ЄС. А сам документ вже ратифікований і вступає в силу у вересні.
« Найважливіша частина цього найважливішого документа – угоди про асоціацію – це не гасла. Всі прагнення України знайшли відображення в цьому документі. Євросоюз вітає європейські прагнення України і вітає її європейський вибір », – зазначив президент Європейської ради, додавши, що такої ж позиції дотримується і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.
У свою чергу Порошенко заявив, що « формула імплементації Угоди про асоціацію, наш шлях до Євросоюзу – стає директивою для української влади і українського суспільства. Наше стратегічне завдання – утвердження України як успішної європейської держави з міцними державними інститутами і конкурентною економікою, інтегрованою в європейську ».
Глава держави підкреслив, що вже зараз необхідно розробляти « дорожню карту » подальшого зближення з Європейським Союзом для « втілення наших мрій ».

Continue reading...