Home Ukraine Україна — українською Чому для України настільки важлива допомога «балтійських яструбів»

Чому для України настільки важлива допомога «балтійських яструбів»

77
0
SHARE

Як і чим допомагають Україні країни Балтії та чому їхня підтримка важлива
Під час вільнюського саміту Ініціативи трьох морів («Тримор’я») Україна й Латвія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки. Одне положення документа робить його особливим: Рига надаватиме Києву військову допомогу в розмірі 0,25% (!) ВВП упродовж найближчих трьох років.
 Для нашої країни дуже важливою є фіксація цього зобов’язання у двосторонніх документах. Якщо західні країни виділять Україні частину свого ВВП, це вирішить питання сталого фінансування нашої країни за наявності проблем із виділенням коштів із боку США та перспективи приходу до влади Дональда Трампа. Тож у випадку з Латвією для нас важлива не стільки сума (з огляду на розмір ВВП цієї країни — за даними на 2023 рік він становить 40,3 млрд дол. — 0,25% виглядають невеликими грошима), а сам факт почину та символізм цифри.
Раніше прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас запропонувала країнам Євросоюзу виділити 0,25% свого ВВП на допомогу Україні — це дасть змогу нашій країні перемогти Росію. Як звернув увагу в інтерв’ю «Радіо Свобода» експрем’єр-міністр Литви, а нині депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс, торік Росія витратила на війну близько 7% ВВП, а Захід на допомогу Україні — 0,1% ВВП.
«Я подивився, скільки грошей витратила Росія на війну торік: це приблизно 100 мільярдів євро. Американці кажуть, що ще більше — 110 мільярдів: це близько 7% валового продукту. Розраховано все. І скільки сама Україна вклала у свою оборону торік — 40 мільярдів євро (це 25% валового продукту). І що дали західні країни: у загальній сумі це ще 40 мільярдів. Тобто українська сторона мала 80 мільярдів. Це означає, що вся наша допомога наразі дає змогу Україні не програти. Але не дає змоги виграти», — сказав Андрюс Кубілюс.
За інформацією ZN.UA, угоди про співробітництво у сфері безпеки, які Україна збирається підписати з Литвою й Естонією, також містять формулу про щорічну військову допомогу в розмірі 0,25% ВВП. Як зауважив голова МЗС Естонії Маргус Цахкна, якщо інші західні країни візьмуть на себе таке саме зобов’язання, це дасть змогу Україні розраховувати на 120 млрд євро військової підтримки на рік. Але ж валовий продукт США та ЄС у 25 разів більший, ніж Росії.
Естонія вже надала нашій країні військову допомогу на суму майже 524 млн євро, що становить 1,4% ВВП цієї країни. І загалом, хоча за розмірами економік країни Балтії є одними з найменших серед членів ЄС і НАТО, вони надали найбільшу допомогу Україні у співвідношенні до ВВП: Латвія — близько 0,9% свого ВВП, Литва — приблизно 1%. А от США хоч і передали Україні допомогу на суму в 44 млрд дол.

Continue reading...