Невизнання анексії Криму та стратегічне партнерство в оборонній сфері: про що домовилися Порошенко та Ердоган

265
0
TEILEN

Після протокольного вітання в Адміністрації президента України президент України Петро Порошенко та турецький колега провели зустріч за зачиненими…
9 жовтня з офіційним візитом до Києва прибув президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.
Після протокольного вітання в Адміністрації президента України президент України Петро Порошенко та турецький колега провели зустріч за зачиненими дверима. Заплановані 45 хвилин віч-на-віч затягнулися на три години.
НВ зібрало ключові заяви учасників переговорів за підсумками зустрічі:
Невизнання анексії Криму
Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що Анкара продовжуватиме підтримувати суверенітет України, її територіальну цілісність та не визнає незаконну анексію Криму.
„Ми не визнали і не визнаємо незаконну анексію Криму. Ми дуже задоволені підтримкою, яку надає Україна кримським татарам, які довели вірність своїй країні“, – сказав він.
Друзі Криму
Україна розраховує на залучення Туреччини до міжнародної групи друзів з деокупації Криму, заявив президент України Петро Порошенко.
„Ми також розраховуємо на залучення Туреччини до міжнародної групи друзів деокупації Криму, ідею про формування якої я озвучив з трибуни Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку“, – сказав він.
Президент Туреччини у свою чергу відзначив підтримку, яку надає Україна кримським татарам та запевнив, що Туреччина і надалі підтримуватиме питання кримських татар на міжнародному порядку денному.
Питання санкцій
Однак на питання про запровадження санкцій проти Російської Федерації, ще одного партнера Туреччини, Ердоган уникнув конкретної відповіді.
Зокрема, на питання про санкції проти країни, яка незаконно анексувала Крим, він відповів: „Я і на попередніх прес-конференціях розповідав, наскільки делікатним для нас є питання Криму.

Continue reading...