Батьки-засновники, або Три "поклони" Гройсмана Порошенку

298
0
TEILEN

Про які конкретні цілі говорив Гройсман, виступаючи в Раді перед потенційними батьками-засновниками нової України, що має раз і назавжди змінити країну? Загалом премєр озвучив їх три.
Перефразовуючи класичний вислів Віталія Кличка, сьогодні увійти в історію можуть не всі. Але охочих зібралось вже багато.
Вранці 9 лютого з легкої руки прем’єра Володимира Гройсмана у переліку таких претендентів відбулося велике поповнення.
„Ніхто сам не зможе змінити ситуацію. Український парламент має бути об’єднаним, президент, уряд, голова парламенту. Ми всі маємо шанс увійти в історію не просто тими, хто реформував Україну, а тими, хто збудував нову, сильну, демократичну, економічно розвинуту державу… Я готовий служити цим цілям… Давайте разом на цій сесії змінимо Україну раз – і на багато віків“, – заявив піднесений прем’єр, виступаючи в Раді перед потенційними „батьками-засновниками“ нової України.
Але про які конкретні цілі так красномовно говорив Гройсман, що має раз і назавжди змінити країну? Загалом прем’єр озвучив їх три.
Перша – створення незалежного Антикорупційного суду:
„Нам потрібно ефективно побороти корупцію, і тому нам треба на цій сесії створити новий, прозорий Антикорупційний суд. І не просто створити, а зробити так, щоб цей суд виніс перші вироки“.
Друга – розмежування повноважень всередині влади:
„Ми маємо закінчити реформу децентралізації. Для цього ми маємо завершити конституційні зміни, закріпити місцеве самоврядування на всіх рівнях: починаючи від громади, закінчуючи областями.
Нам треба врешті-решт прийняти рішення: ми, все-таки, парламентсько-президентська країна чи президентсько-парламентська? „
Третя – зміна виборчої системи:
„Діюча виборча система корумпує виборчий процес. Стало нормою в нашій країні, коли люди купують голоси… Ми маємо створити нормальну прозору систему, в якій кожен зможе реалізувати себе, коли ми будемо людей поважати і, приходячи на вибори, будемо обіцяти тільки те, що можемо зробити.

Continue reading...