Резолюція ПАРЄ щодо прав людини: Чотири рекомендації Україні і важлива поправка стосовно РФ

335
0
TEILEN

Резолюція ПАРЄ про відступ України від Конвенції з прав людини: Про що йдеться
Фото из открытых источников
Непідконтрольними територіями Донбасу управляє Російська Федерація, водночас Україна повинна подумати над кращим забезпеченням прав людини в цих районах. Відповідну резолюцію (2209) Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила на другий день весняної сесії, 24 квітня. Які рекомендації надано Україні та чим важливий для нас цей документ – розбираємося далі. Що за резолюція?
Йдеться про резолюцію „Надзвичайний стан: питання пропорційності стосовно відступів, передбачених статтею 15 Конвенції про захист прав людини“. Відразу зазначимо, що вказана стаття дозволяє країні під час війни або іншої суспільної небезпеки, яка загрожує життю нації, відступити від своїх зобов’язань за цією Конвенцією, якщо такі заходи не суперечать іншим її забов’язанням за міжнародним правом.
Наразі таку можливість задіяли три держави – Україна (після вторгнення РФ у 2014 році), Франція (після терористичних атак у 2015 році), Туреччина (після спроби держперевороту в 2016 році).
Водночас ПАРЄ вказує на деякі проблеми, які виникли в цих країнах через відступ від Конвенції. Зосередимося на Україні. Занепокоєння ПАРЄ через відступ України від Конвенції з прав людини
У резолюції зазначається, що Україна повідомила ПАРЄ про відступ від Конвенції 9 червня 2015 року, посилаючись на агресію РФ та підконтрольних їй збройних формувань, дії яких становлять загрозу для життя нації. Таким чином, Україна відійшла від чотирьох статей Конвенції. Обмеження поширювалися на окремі території Луганської та Донецької областей.
У зв’язку з цим Асамблея висловлює стурбованість щодо:
– Норми, яка дозволяє затримання в зоні АТО осіб, яких підозрюють у тероризмі, терміном на 30 діб без рішення суду. „Хоча це положення, здається, не застосовувалося, його потенційна тривалість може вважатися диспропорційною“, – йдеться в документі.

Continue reading...