Я не кріпак, мене не можна передати разом із землею! Правила життя Олега Сенцова

92
0
TEILEN

Сьогодні з сонячного затемнення починається небезпечний період, який триватиме до 11 серпня. Чого чекати від цього дня і коридору затемнень у цілому і як не
Сьогодні з сонячного затемнення починається небезпечний період, який триватиме до 11 серпня. Чого чекати від цього дня і коридору затемнень у цілому і як не потрапити у неприємності – в ексклюзивному матеріалі Фактів ICTV.
Олег Сенцов народився 13 липня 1976 року у Сімферополі. Майбутній режисер закінчив Київський державний економічний університет. Після цього він відкрив комп’ютерний клуб у центрі Сімферополя. І це не дивно, адже Олег був геймером і 8 років захоплювався кіберспортом.
У 2011 році він зняв свій перший фільм Гамер. Прем’єра відбулася у сімферопольському кінотеатрі Космос і зібрала повний зал глядачів. Після випуску фільму Олег припинив підприємницьку діяльність і зайнявся творчістю.
Гамер був представлений на Роттердамському кінофестивалі, також він був нагороджений призом Гільдії кінознавців і кінокритиків на фестивалі Дух вогню в Ханти-Мансійську. На 3-му Одеському міжнародному кінофестивалі картина Сенцова була удостоєна спеціального диплома журі. У травні 2012 року Гамер отримав приз в 1 тисячу доларів США на 3-му міжнародному кінофестивалі в Трускавці.
У липні 2013 року Сенцов приступив до зйомок нового фільму Носоріг про дітей 90-х років XX століття. Бюджет фільму склав 1 млн доларів США, 43% з них було виділено урядом України.
Навесні 2014 року Сенцова затримали у Криму російські правоохоронці. Йому пред’явили підозру у тероризмі. У серпні 2015 року він був засуджений до 20 років колонії суворого режиму. Його звинуватили у проведенні терористичних актів у Криму.
Сенцов не визнав себе винним, заявив, що його катували і назвав справу політичною і сфабрикованою. Ряд міжнародних правозахисних і кінематографічних організацій виступили на підтримку Сенцова.
На даний момент він прибуває у колонії Білий ведмідь у Лабитнангі (Росія).
14 травня 2018 року режисер почав голодування з вимогою звільнити з російських в’язниць і колоній українських політв’язнів.
Зараз йде 61 день голодування. На 26-й день у Олега сталася криза і його відвезли до лікарні за межами колонії. У нього проблеми з нирками і серцем.
За словами лікаря-анастезіолога ізраїльської університетської клініки Хадасса Володимира Бродського, Олег ризикує померти будь-якої миті. Після 47-го дня голодування Сенцов перейшов межу неповернення і у найкращому випадку він на все життя залишиться інвалідом.
За час голодування він втратив 15 кілограмів і зараз важить 75 при зрості у 190 сантиметрів і, як зазначають його близькі, “дуже постарів”. Однак припиняти протест Сенцов не збирається.
Як виглядає Сенцов зараз наочно демонструють ось ці кадри. Це перше за два роки відео з колонії:
5 липня його відвідала сестра Наталя Каплан. Це було їхнє перше побачення за 4 роки з моменту оголошення вироку у Ростові-на-Дону у 2014 році.
Свої думки і почуття Сенцов часто виливає на папір. Ось останні листи з колонії.
У цьому листі Сенцов звернувся до всіх, хто його підтримує і домагається його звільнення.
Текст листа.
“Тим, хто надів футболки і не тільки! Друзі-кіношники! Дякую вам всім за те що ви робите. За те що не мовчите. Не боятися – це виявляється так нескладно, правда? Важко зробити лише перший крок. Хтось його зробив відразу, а хтось лише недавно, але я всім і кожному вдячний з вас за сміливість. Я розумію, що ви ризикуєте, відкрито підтримуючи мене зараз, живучи в цій країні.

Continue reading...