Agenda українських виборів: воєнний стан проти комунальних послуг

264
0
TEILEN

На яких проблемах українців намагаються піаритися ключові українські політики, і чому Петру Порошенку допоможе воєнний стан.
Які проблеми в Україні найважливіші і найдошкульніші та мають бути вирішені в першу чергу?
У різних виборців – різна відповідь на це запитання. Багато залежить і від того, як саме запитання сформулювали.
Одні дослідження показують, що найсерйозніша проблема для людей – війна на Сході. Інші свідчать, що найбільше нам заважає жити корупція.
Саме на таких опитуваннях передвиборчі штаби базують свої інформаційні стратегії, формуючи „порядок денний“, або agenda .
Нагадаємо, що цей термін означає суспільні проблеми, які тримаються на слуху. Є порядок денний влади (які питання вона намагається вирішувати), громадський (що найважливіше для великих груп людей), медійний…
На президентських виборах більше шансів перемогти в того, чий порядок денний максимально збігається з суспільними очікуваннями.
На цьому будується багато штабних меседжів: скажімо, „лише Порошенко здатен керувати обороною країни“, або „лише Тимошенко зможе розігнати і посадити всіх цих крадіїв“.
Упродовж 24 тижнів ми в Центрі контент-аналізу рахували, які проблеми порушували політики.
Ми опрацювали 14 тисяч публікацій з цитатами всіх ключових персон президентських рейтингів, а також кількох ТОП-посадовців, що формують владну agenda.
І тепер можемо розповісти про кожного такого політика, як він „малює“ себе в інформаційному просторі.
Як ми рахували
Всі суспільні проблеми, які порушували політики, ми розділили на п’ять категорій:
– патріотичні (освіта, культура, історія, релігія – у відповідному контексті, а також армія, безпека, зовнішні відносини);
– проросійські (мир з Росією, а також історія, культура та релігія в протилежному контексті);
– соціальні (зарплати, пенсії, комунальні послуги, споживчі права і можливості);
– ліберальні (розвиток економіки, дерегуляція, інновації, свобода слова, права людини, децентралізація, адмінреформи);
– правопорядок та боротьба з корупцією.
Перші дві пари – взаємно протилежні. П’ятий пункт сполучається з усіма іншими, адже відсутність корупції та справедливі суди допоможуть у вирішенні будь-якої іншої проблеми.
Звичайно, Україна має й інші проблеми, окрім наведених. Але ніхто з топових політиків не висловлювався, скажімо, про екологію. Або ж топові медіа такі висловлювання не цитували.
Далі ми порахували, скільки разів політики порушували ці проблеми в ключових медіа: центральних телебаченні та пресі, а також ТОП-10 онлайн-ЗМІ.
Цифри на наших діаграмах показують, упродовж скількох тижнів політик порушував проблему, незалежно від того, скільки разів він говорив про це впродовж одного тижня, і скільки медіа його процитували.
Тобто якщо, наприклад, Порошенко тричі протягом тижня повторив про субсидії для населення – на зустрічі зі студентами, у коментарі провідному каналу і в своєму фейсбуку, і це процитували три сотні разів – це забезпечило би йому лише +1 за шкалою „соціальний порядок денний“.

Continue reading...