Тероризм у середмісті. Хто взяв у заручники пасажирів маршрутки в Луцьку

315
0
TEILEN

Команда журналістів волинської мережі видання Район.in.ua зібрала і систематизувала для УП інформацію, яка відома про захоплення заручників у Луцьку.
Ранок у Луцьку 21 липня сколихнула новина: рейсовий автобус „Берестечко-Краснилівка“ захопив терорист.
Маршрутка опинилася на центральній площі міста – Театральному майдані – під прицілом озброєного чоловіка.
Станом на 17:00 годину з’явилися різні дані щодо кількості заручників. За даними поліції в салоні знаходилися 20 пасажирів, в тому числі, як повідомляють місцеві ЗМІ – діти та вагітні жінки. СБУ говорить про десятеро людей.
Про те, що в автобусі є озброєний терорист, поліція Волині дізналася о 9:25, коли отримала телефонний дзвінок на лінію 102.
Силовики оточили місце події та оголосили оперативний план „Заручник“. Мобільні телефони пасажирів маршрутки не відповідали.
Команда журналістів волинської мережі видання Район.in.ua зібрала і систематизувала для УП інформацію, яка відома про захоплення заручників у Луцьку.
ФОТО: СУСПІЛЬНЕ МЕДІАЛуцький терорист. Біографія
Ймовірним терористом є чоловік за призвіськом „Максим Плохой“. На таке ім’я зареєстровані акаунти у соцмережах, де були опубліковані повідомлення і вимоги до влади. Через деякий час всі його аккаунти, крім Вконтакте, були заблоковані.
Згодом у ЗМІ дізналися справжнє ім’я терориста – це Максим Степанович Кривош, який проживає у Луцьку, а прописаний у місті Дубно Рівненської області.
Його батьки походять із села на Західній Україні, мати викладала російську мову в школі, писала вірші, які виходили в друк. Жінка померла у 2013 після масової ДТП з 8 загиблими. Брат має інвалідність.
Батько – радянський вчений, винахідник Степан Кривош.
ФОТО: СУСПІЛЬНЕ МЕДІА
„Плохому“ 44 роки, він народився у селищі Гай Оренбурзької області (Росія) у листопаді 1975 року. Якийсь час жив в Одесі.
Сидів у в’язниці, вперше – у 17 років. Всього за гратами провів 11 років.
У судовому реєстрі можна знайти історію дворічної давнини, коли Максим Кривош майже заробив на онлайн-аукціоні 30,7 тисяч гривень. Він продав там нумізматичну монету 1924 року в 20 доларів. Однак після передоплати покупець отримав порожню посилку – монети в ній не було.
За рішенням, ухваленим у квітні цього року, Кривош разом із другим продавцем-жінкою, мають повернути покупцеві майже 10,9 тисяч гривень.
Вимоги у соцмережах
Помітно, що пости з його вимогами російською мовою з’явилися системно і синхронно у різних соцмережах.
21 липня на каналі користувача з іменем Максим Плохой з’явилося відео, де чоловік з автоматом у руках вітає глядачів „з днем антисистеми“ і висловлює невдоволення „системою в Україні“.
Через деякий час відео було видалене.
Акаунт у Twitter зареєстрований у липні 2020 року спочатку мав пару підписників, але швидко розрісся до декількох сотень. Там же „Плохой“ викладав свої вимоги.
Близько 13-ої години цей акаунт був заблокований „за порушення вимог соцмережі“.
Одна з вимог – щоб українські високопосадовці публічно назвали себе „терористами в законі“ (орфографія збережена):
„З Днeм Антисистемы. Религиозно-политическая, олигархическая система власти суть террор.

Continue reading...