Медведчук почав свідчити проти Порошенка: чому це сталося саме зараз та які це матиме наслідки

76
0
TEILEN

Чому саме зараз Віктор Медведчук почав свідчити проти п’ятого президента України, як на це відреагували у Порошенка та які для нього це матиме наслідки, усі відповіді на ці запитання зібрав ТСН.ua.
Колишній президент, як стверджує кум Путіна, не лише звернувся до Медведчука з проханням сконтактувати з керівництвом РФ, а й забезпечив ухвалення необхідних рішень в усіх українських інстанціях. Як наголосив, голова СБУ Іван Баканов, надана Медведчуком інформація у „вугільній“ і „трубній“ справах підтверджує раніше зібрані докази та ключову роль у них Петра Порошенка. Чому саме зараз Віктор Медведчук почав свідчити проти п’ятого президента України, як на це відреагували у Порошенка та які для нього це матиме наслідки, усі відповіді на ці запитання зібрав ТСН. ua. Так, на думку, політолога та виконавчого директора АОМС „Міжнародної асоціації малих громад“ Олексія Буряченка, Медведчук став таким відвертим, бо, можливо, є якісь домовленості, що його покази будуть враховані під час призначення судом йому покарання.
„Саме зараз він зробив ці заяви, оскільки сам зараз він під арештом і обвинувачують його насамперед у державній зраді. Крім цього у привласненні національних ресурсів. Тому що раніше, коли він був на волі, то міг максимально уникати багатьох незручних для себе запитань. Зараз же, коли перебуває у СІЗО, він, скажімо так, переосмислив свою поведінку і все ж таки піде на співпрацю зі слідством. Можливо, є якісь домовленості, що це буде враховано при винесенні судом покарання за його злочини“, – говорить політолог та додає, що на його думку, Медведчуку у даному випадку немає сенсу брехати чи вводити слідство в оману, оговорюючи Порошенка. Водночас політолог, доктор політичних наук, викладач КНУ ім. Шевченка Петро Олещук припускає, що Медведчук почав давати свідчення для того, щоб Україна обміняла його та він міг виїхати до Росії. „У цій ситуації в нього немає ніякого сенсу щось заперечувати. Ніяких можливостей у теперішніх політичних колах в Медведчука немає. Його все одно чекає суд. Але як варіант, його можуть обміняти. І якщо Медведчук дасть якість свідчення, розкаже про всі ті справи, які йому інкримінують, тим швидше відбудеться його обмін. Тому мотивація тут в нього дуже проста: чим швидше зіллє спільників – тим швидше відбудеться його обмін“, – наголосив експерт. Своєю чергою доктор політичних наук, політолог Ігор Петренко говорить, що Медведчук почав саме зараз свідчити проти Порошенка, бо змінилася політична кон’юнктура.
„Кон’юнктура політична кардинально видозмінилася. Коли почалося розслідування, то він заявляв, що все це брехня, монтаж тощо. Сьогодні він дещо втратив підтримку РФ. Росія проігнорувала заклики до обміну. Вочевидь, він зараз буде намагатися співпрацювати, видавати інформацію для того, щоб отримати для себе більш легке покарання. Фактично він зараз перебуває у тій ситуації, коли він йде на співпрацю і дає фактаж, доказові матеріали, щоб, вочевидь, себе таким чином захистити“, – говорить Петренко. Очолювана Петром Порошенком партія „Європейська солідарність“ назвала усі заяви кума Путіна на адресу колишнього президента України „інформаційною диверсією в інтересах країни-агресорки“.

Continue reading...